Почистване на речното корито на р. Искър в района на село Герман приключи
Почистване на речното корито на р. Искър в района на село Герман приключи / netinfo

Почистване на речното корито на река Искър в района на село Герман приключи, съобщи пресцентърът на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Извадени са били 15 големи дървета, които са пречили на течението на реката. Почистено от паднали дървета е и речното корито в района на улица "Банско шосе" в квартал "Враждебна".

Спасителните екипи са приключили работата си и в залятата вилна зона "Старата Юзина" над софийското село Кокаляне, където мостът на река Искър беше залят. Във вилната зона е имало десет души. Спасителите са превозили хората през реката. Техници ще отстраняват повреда на телефонен кабел и ще възстановяват телефонната връзка с бент "Кокаляне", който е част от каскада "Искър".

Столичните спасители са се отзовали и на сигнал на бедстващ инвалид в местността Витошица, в село Мала Раковица, община Божурище. Заради активизирало се свлачище са се образували пукнатини по стените на жилището му. Експертите са направили оглед на щетите и ще сигнализират кмета на община Божурище, информира пресцентърът.

В село Калугерово спасители на министерството продължават да отводняват дворните места и мазетата на жилищни къщи, които бяха наводнени от високите води на река Съзлийка. Скъсана на две места е дясната защитна дига след ж.п. моста при селото. Сериозно подкопана е временната пътна връзка Симеоновград-село Калугерово-Гълъбово, преди ж.п. прелеза, информира пресцентърът.

В община Асеновград е разрушен водосток на река Луда Яна в село Стоево, прекъснат е пътят към земеделски земи и животновъдна ферма. Взети са мерки за възстановяването му.

В кърджалийска област се работи по отстраняване на авария по извод "Костино" и по възстановяване на електроподаването на шест села и махали в района.

Спокойна е обстановката в останалите области в страната. Нивата на реките и язовирите са под постоянно наблюдение, продължава и денонощното дежурство на екипите на министерството в страната.