Христо Мермерски
Христо Мермерски / NOVA, архив
Проф. Христо Мермерски си отиде на 88-годишна възраст. Тъжната новина съобщи синът му Йонко Мермерски във Facebook страницата си.

Проф. Мермерски е агробиолог, бивш заместник-министър на земеделието и председател на Селскостопанската академия. Известен е с книгите си за целебното и здравословно хранене и с огромния си интерес и популяризирането на народната и природната медицина.Проф. Мермерски е съавтор на няколко книги със сина си Йонко Мермерски - също известен химик и учен.

"Скъпи Мой Татенце, няма думи, които могат да опишат, колко безкрайно ще ми липсваш. За милионен път Благодаря на Господ затова, че отреди на мен честта да бъда твой син. Благодаря ти затова, че си мой безкомпромисен учител, вдъхновител и най-всеотдаен родител", написа синът му в своя Facebook профил.

Роден е на 24 юли 1934 г. в село Ботево, Врачанско.  През 1962 г. завършва специалност „Биотехнология“ в Селскостопанската академия.[1] Защитава докторантура в Москва. След това специализира в Англия, има и специализация в Колежа по механизация в Илиноис, САЩ.