По-големи делегирани бюджети за общинските училища ще искат от спортното министерство
По-големи делегирани бюджети за общинските училища ще искат от спортното министерство / DarikNews.bg, архив
По-големи делегирани бюджети за общинските училища ще искат от спортното министерство
57753
По-големи делегирани бюджети за общинските училища ще искат от спортното министерство
  • По-големи делегирани бюджети за общинските училища ще искат от спортното министерство

Министерството на физическото възпитание и спорта ще предложи да се направят нужните промени в държания бюджет и към единния разходен стандарт на учениците да се има предвид и това дали училището има спортна база и басейн, които трябва да се поддържат или има необходимост да се изграждат изцяло нови. Това заяви в интервю за Дарик зам.-министърът на спорта Иван Ценов.

Нямаме нито правомощия, нито средства да помогнем на директорите на общинските училища да ремонтират или изградят нови физкултурни салони и спортни площадки, обясни Ценов и допълни, че министерството може да предостави средства само на физкултурни салони, които се ползват и от спортни клубове.

14 салона ще бъдат ремонтирани и тази година от Министерството на физическото възпитание и спорта, но измежду заложените в програмата няма училища от Пловдив, уточни зам.-министърът, във връзка с липсата на бази в 20% от пловдивските общински училища.

В делегираните бюджети по никакъв начин не се отчита наличието на спортни съоръжения в общинските училища, а това не трябва да е така, смята зам.-министърът. Той отбеляза още, че много малко се използва и публично-частното партньорство в това отношение. Общините трябва да са силно ангажирани с проблема, добави Ценов.

Други новини от Пловдив