/ пресцентър, Министерски съвет
Коронавирусът не изчезна със слънцето - не се държи като обикновен респираторен вирус, заяви Ангел Кунчев
ГЕРБ и БСП ще бъдат глобени с по 3000 лева заради проведените през този и миналия уикенд партийни събрания с неспазване на противоепидемичните мерки. Това обяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на брифинг в здравното министерство.

Вследствие събирането на много хора без маски на пленум преди седмица се зарази социалистът Янаки Стоилов, заради когото тестват цялото БСП, а управляващата партия се събра в зала в Стара Загора за среща с Бойко Борисов отново без маски и без спазване на дистанция между хората.

Санкцията, която налага сега РЗИ, е, за да не бъдат обвинявани контролните органи на здравните власти, че проявяват изборност, тъй като от днес решението на Националния оперативен щаб и МЗ е да се наложи засилен контрол навсякъде.

"Към трите Д /дезинфекция, дистанция и дисциплина/, ние мислим, че е време да добавим и К контрол, заяви доц. Кунчев.

"Всяко събиране на много хора на едно място без дистанция и носене на маски носи риск. Точка", отсече главният държавен здравен инспектор. Той направи извода от два печални факта от изминалата седмица - ловна дружинка, религиозно събитие, политическо събитие и едно спортно събитие.

Той предупреди, че няма да закъснее и резултатът от скупчването на много хора на стадион "Васил Левски" на вечното дерби, където процентът на пълняемост с публика е бил спазен от организаторите на мача, но е имало скупчване на много хора на едно място.

Той призна, че една от неговите прогнози, за жалост, не се е сбъднала, а именно, че с топлото време коронавирусът ще отстъпи. Това не се е случило. Той не се държи като обикновен респираторен вирус, констатира доц. Кунчев.

Епидемиологът успокои, че няма да има затваряне на граници и КПП-та, но при зараза, ако се наложи, ще се затварят улици и квартали.

Той цитира данните на Европейския център, които показват ръст на заразените през миналата седмица на Балканите и Европа. На първо място по заразени е Северна Македония - 45,6 на 100 000 души, следвана от Албания - 12,9, Босна и Херцеговина, Турция, а пети и шести с малка разлика са България и Сърбия. Гърция очевидно показва най-добрия резултат в региона, след като не бе спомената в антикласацията до шесто място. 

От европейските страни първенството продължава да държи Швеция с 43,2 на 100 000 души, следвана от Португалия с 28,9 на 100 000, Великобритания - 18,8 на 100 000, после Турция и Румъния. Данните са на Европейския център.

"Дали това е втора вълна, или е по-скоро повишаване на броя на хората, които приеха, че всичко е свършило и мерките отпаднаха, за мен лично е по-скоро второто", коментира епидемиологът.

"Нямаме обаче промени в стратегията за това, което искаме да постигнем - да ограничим епидемията", обобщи д-р Ангел Кунчев, наблягайки, че няма да връщаме строгите забрани. Той обаче отправи призив към болниците да са готови за прием на болни и да не забравят първоначалните разпределения, според които всяко лечебно заведение има определен брой легла за лечение на пациенти с COVID-19.

На този фон по решение на щаба се връщат задължителните маски на закрито, а до края на седмицата ще се решава дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната, съобщи по-рано здравният министър. Той обясни и отсъствието на шефа на Националния щаб за борба с коронавируса.

"Ген. Мутафчийски има служебни ангажименти и не може да присъства. Утре ще се включи в нашата съвместна работа", обясни Кирил Ананиев. По думите му началникът на ВМА продължава да си работи и да ръководи щаба.