/ iStock/Getty Images
Препоръките за носенето на предпазни маски е предотвратило десетки хиляди заразявания с COVID-19, установи изследване, проучило резултатите от тази мярка в Ню Йорк, Италия и Ухан, предаде ДПА.

Изследването е било проведено от екипа на Рени Чжан от университета в Тексас. Учените сравнили броя на заразените пациенти в в САЩ, Италия и Китай преди и след въвеждането на мерките за задължително носене на предпазни маски.

СЗО промени позицията си за предпазните маски

По този начин в Италия били избегнати над 78 хиляди инфекции с COVID-19 между 6 април и 9 май. В Ню Йорк тази мярка е предотвратила 66 хиляди случая от 17 април до 9 май. В Ухан хората са били веднага предупредени задължително да носят маски, като са били предприети и други мерки, като миенето на ръцете и спазването на дистанция. Това е ограничило в максимална степен предаването на инфекцията.

"От нашия анализ беше констатирано, че задължителното или пожелателно носене на предпазни маски в голяма степен е определило размера на разпространение на пандемията по света", изтъква Рени Чжан. По нейните думи останалите мерки, като социална дистанция, карантинирането и изолацията, са недостатъчни сами по себе си да предпазят населението от пандемията.
БТА