Пловдивският кмет обяви бизнес война на Станишев
Пловдивският кмет обяви бизнес война на Станишев / netinfo

Община Пловдив няма да поднови изтеклите договори за безвъзмездно предоставяне на сгради на 23 държавни институции в Пловдив и спира процедурата за даряване на бившето руско консулство на Административния съд. Това съобщи кметът Славчо Атанасов, след като вчера министърът на отбраната Николай Цонев заяви, че ще продаде на общината, и то скъпо, корпуса на бившата Втора армия. Преди десетина дни кметът е получил уверение от премиера Станишев за безвъзмездно предоставяне на имота, в който общината да събере разпръснатите на 17 места общински служби и дирекции. Сега премиерът се отмята от думата си чрез военния си министър, каза Атанасов. Освен това и НАП е поискала от общината от септември да й плаща 10 000 лв. месечен наем за сградата на ул. “Радецки”, в която работят общинските данъчни служби. Щом държавата иска да си общуваме като бизнесмени, а не като управленци и политици, нека бъде така, отсече пловдивският кмет и призова Сергей Станишев да влезе в ролята си на министър-председател.

Няма да гоним 23-те държавни институции, които ползват без пари общински имоти, но при това положение ще искаме те да плащат наем, поясни заместник-кметът по общинската собственост Петко Атанасов. В такива сгради са настанени Районната дирекция по строителен надзор, чийто договор вече е изтекъл, Областната дирекция на полицията, Академията за музикално и танцово изкуство, областната служба “Земеделие и гори”, Службата по пробация, Държавният резерв, Регионалната служба по заетостта, Комисията за защита на потребителите и още много институции, чиято работа е директно свързана с обслужване на граждани. В края на миналата година общината дари и на МВР терен за изграждане на ново РПУ в ЖР ”Тракия”, припомни заместник-кметът.

Той потвърди, че ще изтегли предложението си за даряване на имота на бившето руско консулство за Административен съд, но подчерта, че съдът все пак ще се помещава там. Причината е, че има решение на стария Общински съвет за предоставяне на сградата на Министерство на правосъдието. Преди месец и половина председателят на съда Георги Петров е поискал безвъзмездно прехвърляне на собствеността, тъй като магистратите искат да надстрояват още един етаж. За целта вече е готов и работен проект, който е глътнал над 1,5 млн. лева.

Общината е една, а министерствата много, каза Петко Атанасов и уточни, че кметската управа иска да преговаря за реципрочното ползване или прехвърляне на имоти с една работна група от правителството, а не с представители на всяко отделно министерство. По информация на Дарик в армейския щаб ще бъде настанена регионалната структура на ДАНС.

Други новини от Пловдив