Плeвнелиев изпрати съболезнователно писмо до патриарха
Плeвнелиев изпрати съболезнователно писмо до патриарха / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плeвнелиев изпрати съболезнователно писмо до Негово светейшество Неофит патриарх български и митрополит софийски по повод кончината на Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

"С дълбока тъга научих за кончината на Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Почти четвърт век той беше активен предстоятел на поверената му епархия. Митрополит Кирил положи значителни усилия за нейното развитие и за добруването на миряните. Беше винаги отзивчив към проблемите на духовността, на образованието и възпитанието на подрастващите. Широките му контакти с духовни лица и институции от различни страни придаваха размах на старанията му да сближава хората, да обединява усилията им за постигане на сериозни духовни цели", заявява в писмото си българският държавен глава.

"Благодарение на това Варненската епархия бе една от най-активните епархии в България. Немалко усилия той посвети и на идеята за изграждане и поддържане на храмове. Заслужава да споменем с добра дума и неговата благотворителна дейност. За съжаление ненавременната му смърт не му даде възможност да осъществи добрите и човеколюбивите си планове докрай", се казва още в съболезнованието на президента Плевнелиев.

"Изказвам своите най-искрени съболезнования на близките на митрополит Кирил и на всички опечалени ", добавя президентът Росен Плевнелиев.