Писмени обяснения от Симеон за болницата иска прокуратурата
Писмени обяснения от Симеон за болницата иска прокуратурата / netinfo

Прокуратурата иска от бившия премиер Симеон Сакскобургготски писмени обяснения по скандала със строежа на детската болница. Ако делото в Италия се проточи дълго, бизнесменът Пиерпаоло Черани ще бъде извикан за разпит в България, заяви главният прокурор Борис Велчев.

Борис Велчев обясни на депутатите от вътрешната комисия, че проверката за детската болница е била висяща дълго време. Въпреки това по нея не са събрани достатъчно данни, за да се реши дали да се образува дело. Решение за това ще вземе наблюдаващият делото прокурор. Засега по нея се проверяват всички документи по сключването на договора, съгласувателните процедури между експертите на министерствата и МС, работата във временната анкетна комисия. Трябва се потърсят и експертни становища за изгодността на договора.

Борис Велчев обясни, че на органите, извършващи проверката, са дадени указания да вземат писмени обяснения от всички длъжностни лица, свързани с договора, в това число и от бившия български премиер Симеон Сакскобургготски.

Ако делото в Италия се забави извън разумните срокове, ще търсим начин да поканим бизнесмена Пиерпаоло Черани на разпит в България, обясни главният прокурор, но уточни, че според него ще е по-лесно да получим информация от италианските служби. Целта е да изясним евентуалната съпричастност на български граждани към Савойската афера, допълни още Велчев.