Пипнаха двама за брутално детско порно
Пипнаха двама за брутално детско порно / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Двама мъже, участвали в международна организирана престъпна група, създавала и разпространявала в интернет сцени на брутално сексуално насилие над деца, са арестувани. Полицейската операция е проведена от антимафиоти в сектор „Компютърни престъпления” към ГДБОП и колегите им от регионалното звено в Плевен.

Задържаните - 25-годишен мъж от Плевен и 42-годишен мъж от София, са били част от група, създавала и разпространявала в глобалната мрежа материали с брутални сцени на сексуално насилие с деца на възраст от 7 месеца до 13 години.

Педофилите използвали специална криптирана Р2Р комуникационна технология, с помощта, на която обменяли помежду си файловете с детска порнография, в създаването, на които участвали и те. Целта на ползваната технология била правоприлагащите органи да бъдат максимално затруднени при проследяване и установяване на участниците в групата.

Международната операция стартирала след задържането на ирландски гражданин, който заемал ключова позиция в престъпната йерархия. Вече са идентифицирани някои от жертвите на сексуалните насилници.

При извършените претърсвания са иззети голям брой компютърни конфигурации, външни хард дискове и флаш памети. Само в компютъра на по-възрастния мъж са открити 276 000 файла с десетки порнографски материали - видеоклипове, снимки и записани онлайн комуникации с участието на невръстни деца.

Двамата задържани са направили пълни самопризнания за осъществяваната от тях престъпна дейност. Наложена им е полицейска мярка „задържане” за срок от 24 часа. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения за създаването, разпространението и държането на порнографски материали, за които са използвани деца - престъпление, за което Наказателния кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години.