Пилотът на самолета, прехванат и приземен от ВВС - Валери Илиев, определи случая като досадна грешка. Мъжът е инструктор от частна школа за летци в село Бохот

Нямам представа защо бях прехванат. При изпълнение на учебно-тренировъчен полет вчера към 16.00 ч. поради технически проблеми в радиостанцията се качих на самолета, за да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на около 20 км от летището в Бохот, след което бях прехванат от самолет на ВВС", разказа в ефира на NOVA Илиев.

В четвъртък около 17.42 ч. дежурните сили и средства от състава на ВВС са били приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител.

Военновъздушните ни сили прехванаха и приземиха малък самолет

Според източници на NOVA пилотът трябвало да заяви полета си нa военното летище в Долна Митрополия, но не го е направил. По думите му вчерашното изпълнение е било "недобро".

Не съм нарушител, информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G - сегмент от въздушното пространство до определена височина, в която всеки един собственик на летателно средство може да изпълнява полети, без да се обажда на когото и да било. Аз винаги се обаждам. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за паника", категоричен бе Илиев.

Той допълни, че след прехващането са се изсипали всички възможни служби. "Бях отведен в полицията и бях задържан вчера от 16.00 ч. до преди половин час. Снеха ми показания. Ще предявя искания. Това нарушава свободата ми и петни името ми", заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото. 
NOVA