Дежурните сили и средства от състава на Военновъздушните ни сили (ВВС) бяха приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител, съобщиха от Министерство на отбраната (МО).

Ситуацията е станала днес, в 17:42 ч.

Самолетът е бил локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на Свищов, на височина 600 метра. Установено е, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера, обясниха от военното ни министерство в съобщение до медиите. 

"Задействани бяха изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка излетя в 17:53 ч. Самолетът-нарушител бе прехванат, като в 18:03 ч. с него бе установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE", посочиха от МО.

Самолетът е бил съпроводен до летище Бохот, където е кацнал в 18:08 ч.

"По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до установяване на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет", допълниха от ресорното ведомство. 

"В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от ВВС", посочиха още от МО.