/ Пресцентър на Народното събрание
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова поздрави АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик - Швеция" за подписания днес договор за анализ на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативно гориво в блок 5 на ядрената централа. "С подписването на този договор правителството изпълнява един от основните си приоритети в енергетиката - този за диверсификация на енергийните ресурси", написа тя в профила си във Фейсбук.

Министър Петкова изтъква, че въпреки пандемията, пътната карта, подписана с Агенцията по доставките на ЕС за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, се изпълнява.

Борисов: Договорът между АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус“ е стъпка към диверсификация

В Европейската стратегия за енергийна сигурност от 2014 г. се изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл на всички оператори на ядрени централи в ЕС. Намаляването на зависимостта от един доставчик е в съответствие с политиката на ЕВРАТОМ за гарантиране на сигурността при производство на електроенергия за населението и промишлеността на страните членки на ЕС.

В тази връзка в АЕЦ "Козлодуй" ЕАД е разработена и внедрена програма за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за блокове 5 и 6 на централата, пише още Теменужка Петкова във Фейсбук.