Много ниска е избирателната активност. Причина за нея е, че в последните 7-8 месеца реално инфлацията заля цяла Европа, и животът стана по-скъп. И много хора, предимно в по-малкото населени места, просто решиха да не гласуват.

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по БНТ.

Политиката на ПП е да се повишават доходите на пенсионерите - за първи път имахме такова повишение, детските градини за децата вече за безплатни. На тези стъпки базирахме кампанията си, и търсихме подкрепа за тях. За първи път хората видяха, че пенсиите им се повишиха за първи път от години. Трудно ни беше да извадим до урните работещите хора от малките населени места, които имат ниски заплати, а ние не можахме да направим нищо за тях - именно те не излязоха да гласуват.

Вчера слушах интервюто на Карадайъ, който каза - предизборният период е едно, риториките и линиите остават назад, а ние си държим на всичко казано - че няма да направим коалиция с ГЕРБ и ДПС, и няма да отстъпим то това наше решение.

Гласоподавателите избраха за ПП ролята на конструктивна опозиция. Ние не сме в политиката за печелене на избори, ние искаме да спечелим България. Българските избиратели ще трябва да бъдат с нас и ще са сигурни, че ние няма да изневерим на нашите обещания, допълни Петков.

Янев: Може да приемем всякаква коалиция, която е в интерес на гражданите

Имаме ценностно различно разбиране от ГЕРБ как се води политика - корупционният модел беше станал нещо обикновено. Тези хора трябва да се реформират, да се променят, и да имат друг ценностен модел на управление. Няма как да се събудим и да кажем "Делян Пеевски не е проблем", или пък модела, по който управляват цели сектори в държавата.

Конструктивна опозиция ще бъдем в следващия парламент, ще бъдем бдителни, и когато нещо има смисъл, няма да сме там, само за да сме на "въпреки", коментира още Петков.

Първата политическа сила носи огромна отговорност - когато хората са ти гласували да си номер 1, ти носиш отговорност да формираш правителство.
ПП не си мени мненията преди и след изборите, имаме ясна визия и кауза. Ще откажем поканата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

ГЕРБ имат много голям избор - преди изборите казаха, че с ДПС ще са логичен коалиционен партньор; също и със "златния" пръст от "Възраждане". В "Български възход" има части от АБВ, които са силно проруски, но там е и Стефан Софиянски, който е десен, отделно има и свързана с Ковачки партия в коалицията, не знам за какво ще се борят, коментира още Петков.
БНТ