Плюс точките, които са заложени, искам днес на оперативно заседание да обсъдим внимателно цялостния пакет за мерките срещу инфлацията и високите цени. Това каза министър-председателят Кирил Петков в началото на заседанието на Министерския съвет.

Българското правителство успя да задържи цените на тока за битовите потребители без да бъдат покачени. Това на много малко места в Европа се случи, отбеляза Петков.

Безпрецедентно като процент от БВП е и вкарването на над 4 млрд. помощи за бизнеса, подчерта премиерът.

Нинова: Храните ще поевтинеят, ако се намалят ДДС и акцизи

"Не ни спря хакерската атака, която беше точно, когато трябваше да изплащаме по 70 лв. на всичко пенсинери и те се изплащат за Великден", добави той.

По думите на Петков на срещата му с търговци на горива, са потвърдили, че в този момент не виждат покачване на цените на горивата. Той каза още, че с тях ще правят срещи всеки месец, за да са сигурни, че при първите падания на цените на световните пазари, това ще се отрази и на колонките при крайните клиенти.

Започна националният протест на пътните строители пред парламента

Петков каза още, че очаква от Министерството на финансите предложението за ДДС-то на хляба и плодовете и зеленчуците.

На финала на обръщенеито на министър-председателя, той поздрави коалицията, че са постигнали съгласие за парите за пътните строители.