Премиерът Кирил Петков излезе на площада пред парламента и се присъедини към демонстрацията в подкрепа на кабинета. Всички министри от "Продължаваме промяната" също са там, на събитието е и съпругата на премиера.

Не трябва да бъдете лоялни към някой, който е изневерил на собственото си обещание, каза Петков пред хората на площада ден преди вота на недоверие срещу оглавяваното от него правителство.

БГНЕС

Министър-председателят и съпредседател на „Продължаваме промяната” заяяви, че разговорите с депутати в парламента продължават всеки ден с хора, които се чудят накъде трябва да върви България. "Имаме цяла седмица, даже 10 дни, в които ще може да говорим с всеки депутат, който иска да ни пита какви са приоритетите, стъпките. Няма нищо задкулисно в това. Аз от самото начало заявих, че тези разговори ще започнат".

Министри се включиха в демонстрацията за защита на парламентаризма в страната (ВИДЕО/СНИМКИ)

„Има толкова много хора, които искат да има България без задкулисие. Утре ще има достатъчно полиция на протеста. Г-н Рашков гарантира за това. Промяната зависи от всички нас. Непрекъснато говорим с различни депутати. Тук е въпросът на страх и отговорност. Надявам се много хора да направят тази стъпка, която изглежда страшна, но е отговорна", добави Петков.

БТА

Запитан дали се обсъжда друго име на министър-председател на негово място, Петков каза: „Продължаваме промяната” харесваме нашите министри и нашите позиции, но това по никакъв начин не е най-важното. Най-важното е България да има 121 независими депутати, депутати без задкулисие.

БТА

С мегафон в ръка от паметника на Цар Освободител, Кирил Петков се обърна към хората с думите: Независимо какво ще стане с вота на недоверие, независимо какво ще стане в седмицата, в която ние имаме първи мандат – истината е, че вие сте гарантът, че нашата любима родина няма да отиде в неяснота. Всички ние сме гарант, че ще може да изведем България.

Министри се включиха в демонстрацията за защита на парламентаризма в страната (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Хората, които така добре се кординираха срещу нас се изплашиха, че не може да се преговаря с нас, не мо не може да ни се предлагат сделки, подкупи, за да ви излъжем. Те се пробваха няколко месеца - с различни методи, по различни канали, но единственото, което разбираха е, че ние няма да се отклоним от нашите принципи. Това беше първата причина, която ги побърка, че за първи път в България имаме хора, които не са готови да преговарят за собствените си принципи". Така Петков се обърна към хората, събрали се на демонстрацията.




"Втората причина да искат да ни свалят е, че на границата казахме, че тази граница е на България, че е наша и няма да ви я дадем", посочи Петков.

"Идеята, че г-н Рашков ще стане шеф на КПКОНПИ ги ужасява", смята премиерът.

БТА

Петков скандира - "мафията вън", след което даде тон на събралите се хора да скандират "заедно".

Първата стъпка е да се изчисти държавата от мафията, а втората е да изградим истински институции, за да може премиерът да не зависи от група хора, а от една институционална стабилност, където законите се спазват. Дългата игра е тази и може да я постигнем само заедно, смята премиерът.