Задържаните са трима сирийци и двама българи
Двама полицаи загинаха рано сутринта в четвъртък при опит да осуетят нелегален трафик на мигранти. Инцидентът е станал в 5 часа в Бургас.

Шофьор на автобус не се подчинява на подаден сигнал със стоп палка от служители на реда. От Малко Търново до Бургас се правят няколко опита да бъде спрян.

След гонката между автобус с мигранти и полицията в Бургас (ГАЛЕРИЯ)
 

Двама загинали полицаи след гонка между автобус с мигранти
Булфото

"Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на "Гранична полиция". Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на "Гранична полиция", които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция. Те вероятно са са опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент", съобщи вътрешният министър в служебното правителство.

В Бургас двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса след кръговото кръстовище "Трапезица". При опит на полицейската кола да препречи пътя на шофьора на рейса, той губи контрол и помита патрулката, близката спирка и няколко будки.

Загиват 31-годишният Йордан Илиев, старши полицай в сектор "Охранителна полиция” колегата му Атанас Градев на 43 г., командир на отделение в сектор "Охранителна полиция". И двамата загинали полицаи са от Първо районно управление в морския град.

загинали полицаи
МВР-Бургас


МВР: Задържан е сириец за катастрофата в Бургас, друг се издирва

Веднага след инцидента в Бургас пристига служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Следва разплитане на историята, от която излизат скандални факти.

Петима са задържани след тежкия инцидент, съобщи МВР. Един сирийски гражданин е задържан веднага след инцидента. Още двама негови сънародници са били арестувани в хода на специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай. По случая са задържани и двама български граждани. По-рано стана ясно, че сред тях е и собственикът на автобуса.

Сред сирийците има такива със статут на хуманитарни бежанци. Те са пребивавали в бежанския център в Харманли.

Двама загинали полицаи след гонка между автобус с мигранти
Булфото

Оказа се, че използваният автобус изобщо не е трябвало да бъде в движение, защото е бракуван. Превозното средство е собственост на хасковска фирма и е купено от Кърджали.

"Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът на автобуса, който го е предал на две лица. Последните двама са отговорни и имат отношение за цялото придвижване на нелегалните мигранти. Те са осъществили трафика. Тези две лица са от бежанския център в Харманли", информира министърът на вътрешните работи.

"Знаем къде са натоварени мигрантите. Има и яснота откъде са влезли. За съжаление този район не е достатъчно обезпечен с техника", заяви министър Демерджиев.

Той обяви, че държавата ще предприеме невиждани до сега мерки за борба с нелегалния трафик на мигранти през страната, който според властите се е увеличил многократно през последните месеци. В същото време от Министерството на отбраната обявиха, че в помощ на МВР по охрана на границата ще бъдат изпратени 300 военни с техника и дронове.
 

Двама загинали полицаи след гонка между автобус с мигранти
Булфото

Арестуван е и вторият мигрант, издирван след катастрофата в Бургас

Създадени са два екипа - единият от разследващи органи, следователи, другият - от наблюдаващи прокурори, които работят по случая с инцидента в Бургас. Ангажиран е целият ресурс на Окръжната прокуратура в морския град. За огледа на мястото на инцидента е привлечен един от авторитетните автотехнически експерти у нас - проф. Станимир Карапетков, съобщи административният ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас прокурор Георги Чинев, цитиран от БТА.

"Механизмът на деянието, мястото, където то е осъществено и цялата съвкупна преценка на фактическата обстановка, ни дава основание безусловно да приемем, че се касае за умишлена престъпна деятелност, а не за непредпазлива. Става въпрос за умишлено причинена смърт на двамата полицейски служители. Това сочат видеозаписите, които изясняват механизма от първоначалния оглед на местопрестъплението. Това е и мнението на наблюдаващи прокурори", категоричен беше Чинев.
 

Двама загинали полицаи след гонка между автобус с мигранти
Булфото

След инцидентът служебният вътрешен министър разпореди органите на полицията прецизно да проверят, както бежанските центрове за лица, които позволяват каналджийството, така и населените места, където има данни, че пребивават такива лица.

Йордан Илиев и Атанас Градев са загиналите в Бургас полицаи

"Много внимателно и бързо ще бъдат извършени тези проверки. Мерките ще бъдат абсолютно сериозни, интензивни. Тези лица или ще бъдат изправени пред закона, или ще бъдат върнати в родните им места, защото се оказа, че в голямата си част т.нар. каналджии са чужди граждани, които пребивават в България. Ние няма да позволим да пребивават в страната ни, извършвайки такава дейност. Амбицирани сме в рамките на следващата седмица да приключим въпросите с тях и съответно да приключим и дейността им", категоричен беше Иван Демерджиев.

Заради получената информация, че полицейски служители са замесени в схеми на каналджийство, той е възложил на всички служби в МВР, които имат отношение към въпроса, да работят интензивно.
 

Бургас мигранти автобус катастрофа
БТА

"Ако тази информация се потвърди, ако бъдат издирени и изправени пред закона тези служители, ще бъдем абсолютно безкомпромисни в това отношение. Не мога да си обясня как при такова насищане със състав по границата, се допускат такива големи групи мигранти да достигат до вътрешността на страната. Не мога да обвинявам полицейските служители в Бургас. Напротив - двамата загинали полицаи са изпълнили дълга си. Имам обаче големи претенции към органите на "Гранична полиция" и съответно ще взема мерки в тази посока", добави Иван Демерджиев.