Песента „Излел е Дельо хайдутин” звучи във филм за борбата с талибаните
Песента „Излел е Дельо хайдутин” звучи във филм за борбата с талибаните / Sofia Photo Agency, архив
Песента „Излел е Дельо Хайдутин” звучи във филм за борбата с талибаните
31150
Песента „Излел е Дельо Хайдутин” звучи във филм за борбата с талибаните
  • Песента „Излел е Дельо Хайдутин” звучи във филм за борбата с талибаните

Българската песен „Излел е Дельо хайдутин" на Валя Балканска беше използвана в документален филм за Афганистан. Негов автор е Себастиян Юнгер, който е американски писател, журналист и режисьор. Той е най-познат като автор на книгата „Перфектната буря", по която беше сниман и филм с участието на Джордж Клуни. Юнгер не е поискал авторски права, за да сложи песента към саундтрака на филма, който се разпространява от „National Geographic Entertainment". Документалният филм е получил и най-голямата награда на международния фестивал на независимото кино "Сънданс" в този жанр.

Бил съм на повече от 4-5 вида приспивателни хапчета, но никое от тях не помогна... Предпочитам да не спя, нито пък да сънувам, отколкото в съня си да виждам тези ужасни картини, които са в главата ми...

Така започва един от трейлърите на филма „Рестрепо" на Себастиан Юнгер. Той е направен съвместно с фотографа Тим Хедърингтън. Двамата прекарват една година с взвод войници в Афганистан, наблюдавайки всекидневния им живот. В документалния филм обаче неясно защо те използват българската песен „Излел е Дельо хайдутин", за да представят обстановката в Афганистан. Това се разбира и от репортаж на канадската телевизията CBC, където ясно се чува гласа на Валя Балканска, под този на репортерката, която обяснява: „В продължение на година двама американски журналисти заснемат живота на военнослужещи в Афганистан. Те описват историята на войниците, а не тази на генерали и политици".

За използването на песента обаче никой не е поискал позволение от самата Валя Балканска, обясни тя пред Дарик: „Нищо не съм уреждала и не е плащано. Гаврят се с песните и аз не знам по какъв недостоен начин може да използват и име, може да използват песни, и който го ползва с каква смелост като има и гайдар, има и глас - не знам. Ако някой лично ме попита, нямам нищо против, но поне едно отношение към един човек, да кажат може ли, г-жо Балканска, или не може".

Цялото интервю с Валя Балканска можете да чуете утре сутрин в предаването „Дарик Юнайтед".