Пернишката група е извършила голям брой убийства, заяви министър Йовчев
Пернишката група е извършила голям брой убийства, заяви министър Йовчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че не бива да се навлиза в детайли по повод организираната престъпна група от Перник.

„Главният секретар вече каза достатъчно. Ще продължим с тази настойчивост и хъс", коментира Йовчев пред ТВ7.

Той заяви, че един участник е дал показания срещу другите и това е позволило да се пристъпи към реализацията, която се случи през последните дни. Всичко, което се върши, е изцяло в рамките на закона и ще остане така, нека да не се опитваме да вадим детайли по случая, посочи министър Йовчев.

„Става дума за група, която е извършила голям брой убийства. Тепърва ще се изяснява кой как е участвал", посочи вътрешният министър.

По повод това, че в общественото пространство се коментира, че всеки трябва да се регистрира, когато кара лека кола, министър Йовчев беше лаконичен. „Този законопроект е резултат от работата на работна група, работила по времето на служебното правителство. Трябва да отговорим на европейските изисквания. Тази промяна е продиктувана от проблемите, които срещат колегите в България. Не може да се открие човекът, отговорен за дадени действия. Има дебат в момента - очаквам да се чуят различни мнения и да се стигне до решения, които ще удовлетворят всички. Ще се търси баланс, нуждите на МВР нямат никакво значение", подчерта той.

Ръстът на наркотиците, които преминават през страната ни, е едно от нещата, които са особено обезпокоителни, заяви вътрешният министър в коментар на данните на Евростат за нарастване на наркотрафика през България в периода 2004-2010 г.

Йовчев съобщи, че откакто заема поста не е постъпило нито едно искане за използване на СРС по сериозна разработка, свързана с трафика на наркотици. "Не мога да приема тезата, че имаме разбити сериозни наркогрупи. Не може махленска банда да договаря доставки в Южна Америка", заяви вицепремиерът. Той посочи, че вече се работи активно в тази посока. Проведени са разговори с ръководството на ДАНС - институцията, която отговаря за борбата с трафика на дрога, и са създадени съвместни екипи с представители на прокуратурата. Скоро очаквам реализации, каза Цветлин Йовчев.

Той изрази убеждението си, че МВР не може и не трябва да развива търговска дейност. "Прекратяването на дейността на СОД е една от безспорните реформи, които трябваше да се извършат отдавна. Съпротивата, която срещаме, показва, че засягаме големи интереси", заяви вътрешният министър. Той посочи за постъпили сигнали, че автомобили и техника на МВР са реагирали на сигнали от частни охранителни фирми и на практика са действали като техни подизпълнители.

"Не мога да приема, че парите на хората няма да се използват за гарантиране на тяхната сигурност и за борба с престъпността, а за издръжка на губещи търговски дейности. Задачата на МВР не е да развива търговска дейност, от която да се самоиздържа. Ресурсът ни ще стигне и без дарения", заяви министърът на вътрешните работи. Той посочи, че в бюджета на МВР има много резерви, а причина за недостига досега е бил в неефективното използване на средствата.