Пенчев: Има ли изобщо политика за съдебната власт?
Пенчев: Има ли изобщо политика за съдебната власт? / netinfo

Има ли изобщо политика за съдебната власт, за реформата в съдебната власт, това попита в ефира на предаването „Седмицата” на Дарик радио председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Той коментира внесените от управляващото мнозинство искания за промени в Конституцията така:

Предполагам, че и вие и повечето слушатели очакват да кажа „не”, аз съм против инспектората, той нарушава независимия член на ВАС. Аз казвам, тази поправка изобщо не ме смущава и искам да обясня с две изречения, моята позиция по съдебната реформа. В момента имаме една действаща конституция, имаме един не удачен модел на съдебната власт, имаме едно възпиращо, стопиращо решение на Конституционния съд, което връзва ръцете на обикновения парламент, няма по какво да се лъжем.

По тези ограничени възможности, почти никакви, парламента трябва да реши задачата как да постигне целта, а именно реформата на съдебната власт.

И аз сега задавам въпроса: Каква е целта на реформата на съдебната власт? Целта е да направи системата работеща. Целта е да направи системата по-ефективна, да си върши работата. За мен въпросът е тази трета поправка, както и четвъртата, ще доведат ли до повишаване на ефективността на съдебната власт. Аз не се крия зад независимостта на съдебната власт, не се крия зад това.

Аз лично нямах никакви възражения в това отношение срещу третата поправка, но искам да знам с какво тези поправки, трета, четвърта, пета, следваща ще подобрят наистина ефективността на съдебната система.

И тук вече се разминава с г-н Миков и с депутатите. Въпросът е има ли изобщо политика в нашата Държава, политика за съдебната власт, за нейната реформа, стратегия. Аз твърдя и настоявам ,че когато се обсъжда тази стратегия и политика, това трябва да става не само от политиците, не само от управляващото мнозинство или от опозиция, но и с активното участие на съдебната власт.

Защото ние сме тези, които знаем какво ни е във „вътрешния двор”. Ние знаем за такива боклуци, за които най-големите заомишленици не знаят и ние също най-добре можем да подскажем, практическите методи, разбира се въплътени в едно законодателство за отстраняване и подобряване на ефективността.

Сега да ме питате дали сам за този инспекторат, дали ми харесва състава, мандата, това е без значение.

Пенчев участва в дебат с Михаил Миков – председател на парламентарната комисия на Коалиция за България за внесените в НС предложения за промени в Конституцията