Доктор Жана Станева, началник на Неонатологичното отделение в УМБАЛ „Софиямед” и педиатър с над 40 години опит, разясни как се познава дали едно бебе е с коронавирус преди раждането си
Доктор Жана Станева, началник на Неонатологичното отделение в УМБАЛ „Софиямед” и педиатър с над 40 години опит, разясни как се познава дали едно бебе е с коронавирус преди раждането си / iStock/Getty Images
В седмицата, в която отбелязахме Деня на родилната помощ, две бебета с антитела срещу COVID се появиха на бял свят – едно в Пазарджик и едно в София.

Изписаха шестмесечно бебе след лечение на COVID-19 в Шумен

„Плацентата допуска преминаването към бебето на белтъчни молекули, една от които е имуноглобулините G. Те бяха открити при тези новородени деца. Това е доказателство, че майките са прекарали COVID-инфекцията”, обясни доктор Жана Станева – началник на Неонатологичното отделение в УМБАЛ „Софиямед” и педиатър с над 40 години опит.

Ако при бебето се открият имуноглобулини М, тогава се смята, че то е преболедувало COVID-19 и си е изградило антитела. Това, по думите й, значи, че ако бебе има коронавирус, то се е заразило след появата си на бял свят.

Източник: NOVA