/ БТА
Депутат събра погледите на колегите си с патриотичен дрескод. Иван Манев от ПГ на "Продължаваме промяната" се появи в пленарната зала с бяла риза, извезана с традиционни български шевици.

Тошко Йорданов порицан заради облеклото му в парламента

Патриотичният стайлинг бе допълнен от още един аксесоар, поставен съвсем близо до сърцето на депутата - дискретен трибагреник на левия му ревер.

Дрескодът на депутатите е бил на прицел в предходни парламенти, особено този на народни представители от ИТН, които идваха на работа със скъсани джинси или тениски.

Депутат получи забележка, че носи скъсани дънки в парламента (СНИМКА)

До сега никой не бе блесвал в пленарната зала с мотиви на традиционно българско облекло.

депутат шевици
БТА


Навремето шевиците са били неизменна част от украсата на традиционните носии на българите. Те са били поставяни предимно по краищата на облеклото – покрай ръба на ризата, около деколтето, по долната част на полата или престилката, както и по чорапите.

Най-често използваните везбени орнаменти са растителните, каквито са изобразените и върху кенарената риза на Иван Манев. Често застъпени са били и шевиците на майката Земя, стилизирани слънчеви и родови знаци.
 

шевици
БГНЕС

Във везбите по дрехите нашите праотци са закодирали много символика. Шевиците са били натоварени с надежди, вярвания и дори окултност. Те са смятани за изкуство, с което българите са предавали послание за здраве, любов и благоденствие, както и своя бит и култура.