Патриарх Максим: Обичайте се, защото сте братя помежду си!
Патриарх Максим: Обичайте се, защото сте братя помежду си! / netinfo

Синодално послание по случай празника Рождество Христово.

Рождество Христово, което християнският свят днес светло чества, е пределен момент в мироспасителната история. То бележи края на една епоха, в която властвал грехът, и начало на нова, в която действа благодатта. Предвечният и надвременен Син Божи, когато се изпълни времето, слезе от небесата и прие човешко естество от Пречистата Дева Мария, за да ни изкупи от греха, да ни примири с Бога, да унищожи смъртта чрез собствената си смърт и да ни дарува живот вечен чрез възкресението си от мъртвите. Господ Исус донесе на света ново учение и ни възвести възвишени истини за Бога и човека, за Царството Божие, за неговата правда, мир и любов. Много пророци са идвали в света. Но въплътилото се слово е Единородният Син Божи. Той се роди във време на нравственото падение на цялото човечество. От Рождественската нощ изгря вечният ден на богопознанието и спасението. Божият Син прие да стане Младенец, повит в пелени и лежащ в ясли, за да ни научи на смирение и послушание. Заради него се появиха множество ангели от небето и запяха химн, който стана призив към повярвалите:

"Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение" (Лука 2:14). Този ангелски химн отеква дълбоко и в нашите сърца, като върховна необходимост на живота. Земята не е преживявала по-удивително събитие от явяването на Божия Син в плът. Той дойде и живя между нас, да се всели в сърцата ни и да остане навеки с нас според неговото собствено уверение: "Ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20); дойде, за да ни научи как трябва да живеем, като достойни негови чеда и следовници. Син Божи стана син човечески, та ние човеците да можем да станем чеда Божии (Йоан 1:12) и участници в Божественото му естество (2 Петр. 1:4). Синът Божи дойде, за да ни даде светлина и разум да познаем единния и истински Бог (1 Йоан. 5:20) и Евангелските задължения към Бога и ближния. "Покайте се..." (Марк, 1:15) бяха първите му думи. Обичайте се, защото сте братя помежду си, и един е вашият Отец, който е на небесата! Живейте в мир и бъдете миротворци, за да бъдете синове Божии! Помагайте си и си прощавайте! Бъдете милостиви, за да бъдете и вие помилвани! Обичайте и враговете си и растете в праведност, за да влезете в Царството небесно!

И тази блага проповед на Спасителя облагодати нашите души. Той се откри на човеците като път, истина и живот (Йоан 14:6). Светата Църква, на която сме живи членове чрез купела на кръщението, ни зове в днешния спасителен ден да протягаме ръка към страдащите и да вливаме надежда във всяко измъчено сърце. Нека сторим това с искрена любов към Бога и ближния! Господ Иисус Христос определи любовта като необходима изява на всеки, който го е последвал: "По това ще познаят всички, че сте мои ученици, ако любов имате помежду си" (Йоан 13:35). Възлюбени братя и сестри, като празнуваме светлото Рождество Христово, нека помолим Бог Слово да се всели в нас и, като княз на мира, да умиротвори душите ни, живота ни и целия свят, за слава на Бога във висините, да има на земята мир и между човеците - блага воля! Нека принесем в дар на Христа нашата любов и вярност, молитвата и добрите си дела. Така ще можем да привлечем Божието благословение, обещано на човеците. С отеческа обич вседушевно поздравяваме боголюбивото ни свещенство, православните християни, духовните ни чеда в пределите на скъпата ни Родина и всички, които са далеч от родния кът, със светлия празник на Христовото Рождество. Да бъдем причастни на вечната рождественска радост - радостта на всички човеци! Нека родилият се Божествен Младенец да изпълни думите на Псалмопевеца: "Господ ще даде сила на своя народ. Господ ще благослови с мир своя народ" (Пс. 28:11, и да ни даде своята сила за изпълнение на неговата Божествена воля. Благодат и мир от Бога Отца и Господа нашего Исуса Христа! /БГНЕС