/ iStock/Getty Images
Управителният съвет на Обединените евангелски църкви (ОЕЦ) в България в изявление отхвърля твърденията, че "евангелски пастори са замесени в разпространяването на лъжливи слухове, довели до масово изтегляне на деца от училища".

Премиерът заподозря партийни пастори зад паниката в ромските училища

Категорично се противопоставяме в този скандал да се замесва името и репутацията на вероизповеданията, съставляващи Обединените евангелски църкви, и заявяваме, че наши служители нямат никаква съпричастност към него, посочват от ОЕЦ.

Паника в Сливен: Ромите от „Надежда” опразниха за минути две училища – прибраха си децата (ВИДЕО)

"Просветата и образованието са възникнали най-напред в църковните институции и едва след това са станали функция на държавата. Евангелско-протестантското движение е свързано с Просвещението и по никакъв начин не приемаме да ни се приписват действия, които да имат за резултат възпиране на деца от посещаване на училище. Тъкмо напротив! Особено в ромските квартали, ролята на пасторите за социализиране и приобщаване на децата и семействата към християнските ценности, е основополагаща. Следва да се отчете, че пасторите в тези райони работят при изключително трудни условия и понякога са единствените, които се справят при пълна липса на държавни институции. Ето защо, вместо да бъдат хулени и обезсърчавани, пасторите в ромските райони заслужават да бъдат подкрепяни и мотивирани", заявяват от УС на Обединените евангелски църкви в България.
БТА