Паси: Арестът на Караджич е облекчение за цяла Европа
Паси: Арестът на Караджич е облекчение за цяла Европа / netinfo
Арестът на Караджич е облекчение за цяла Европа, така коментира пред Дарик Соломон Паси задържането на издирвания от 11 години президент на босненските сърби от времето на войните в бивша Югославия Радован Караджич. Според председателя на комисията по външна политика в Народното събрание сега България трябва да подкрепя още по-енергично евро-атлантическия път на Сърбия и Босна.

Ето какво още коментира Соломон Паси:

Арестът на Радован Караджич отваря пътя на Балканите за нов живот, защото не само Сърбия, но и Босна пряко е свързала бъдещето си с арестуването на тези военнопрестъпници. Това е момент, в който справедливостта има право на удовлетворение. Искрено вярвам, че съдът в Хага ще присъди заслуженото на този човек. Оттук нататък смятам, че хоризонтите и пред Сърбия и пред Босна са далеч по-добри и ние трябва да ги подкрепяме с още по-голяма енергия за бързото им интегриране в евро-атлантическия свят.

Смятате ли, че този арест ще доведе до вътрешни трусове в Сърбия с оглед на политическата ситуация там?

Най-много да доведе до голямо облекчение вътре в Сърбия. Доколкото може да има някакви трусове, те могат да бъдат само положителни, в посока на наместване на пластовете. Хората ще се успокоят, политическата обстановка ще се успокои. Вече неговата сянка ще престане да плаши хората и избирателите. Смятам, че всичко, което се случи, е само за добро и на Сърбия, и на Босна, и на Балканите и на Европа.