Партиите в НС призоваха да не се насажда ксенофобия
Партиите в НС призоваха да не се насажда ксенофобия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всички парламентарни групи се обединиха против напрежението и ксенофобията в страната. От парламентарната трибуна политическите сили посочиха, че за първи път страната е пред такова изпитание и трябва да се направил всичко възможно да се нормализира обстановката.

Председателят на ДПС Лютви Местан се обърна към членовете и симпатизантите на партията и ги призова да се въздържат от какъвто и да е отговор на подобни прояви на насилие и на провокации, освен обръщане към компетентните институции в България, от които се очаква бързо и качествено разследване.

"След като може безпрепятствено пред погледа на полицията да се вандалства, да се чупят и горят рекламни материали, каквито и да са те и да няма задържани, смятаме, че става нещо много тревожно в България", каза лидерът на Атака Волен Сидеров.

Според председателя на БСП Сергей Станишев в страната се насажда страх и ксенофобия, омраза към бежанците и имигрантите. "Всички сме свидетели на това. Тази омраза почива и върху реално напрежение в българското общество от неизвестността и последиците на бежанската вълна, на която е подложена България", допълни той.

Парламентарната група на ГЕРБ е против насилието, независимо какъв етнос и какво вероизповедание има човек, декларира депутатът от партията Красимир Велчев.