/ БТА
Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 9 април 2024 г. от 09:00 ч., съобщиха от пресцентъра на парламента. В дневния ред е включена една точка – полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет.

На 5 април кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проектосъстава на служебния кабинет пред държавния глава Румен Радев и представителите на политическите сили без БСП, които отказаха да участват. 

Стартира ключова политическа седмица - какво предстои

Радев обяви, че не мисли по никакъв начин да бави политическия процес и да спазва стриктно промените в Конституцията. "Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – две в едно“, обясни той и допълни: „Отиваме на избори 2 в 1 на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност и да спестим средства“.

„Правих 5 клетви на 5 служебни правителства в Президентството, но вече имаме друга ситуация, според която намира приложение член 109 от Конституцията, който казва, че правителството полага клетва пред Народното събрание“, добави той.

„Каквото има като претенции и съвети към служебния кабинет, да го обсъдите с Димитър Главчев до края на деня в понеделник. Във вторник сутринта ще разпиша указа за служебния кабинет и двата други указа – за европейски избори и за избори за Национален парламент, след което ще призова, ще говоря и с председателя на парламента Росен Желязков – правителството да положи клетва в Народното събрание. И в същия ден да може да бъде извършена смяната – приемане и предаване на властта“, уточни президентът.

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите сектори и другите посоки. Европейският път на България ще бъде следван", заяви кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев при представянето на кандидатите за служебни министри пред президента Радев и партиите, които присъстваха в Президентството. БСП отказаха да дойдат, а ПП-ДБ си тръгнаха обидени и възмутени по думите им, веднага след като имената бяха представени от Главчев. 

"Не виждам кой би ме убедил да направя промени в предложения състав на служебен кабинет", категоричен бе кандидатът за служебен министър-председател. 

Ето и съставът на служебното правителство:
 
♦ Министър-председател – Димитър Главчев

♦ Заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова 

♦ Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов 

♦ Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова 

♦ Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

♦ Министър на отбраната – Атанас Запрянов 

♦ Министър на външните работи - Ивайло Ценов

♦ Министър на правосъдието – Мария Павлова 

♦ Министър на образованието и науката – Галин Цоков

♦ Министър на здравеопазването – Галя Кондева

♦ Министър на културата – Найден Тодоров

♦ Министър на околната среда и водите – Петър Димитров

♦ Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев 

♦ Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

♦ Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

♦ Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов 

♦ Министър на енергетиката – Владимир Малинов

♦ Министър на електронното управление – Валентин Мундров

♦ Министър на туризма – Евтим Милошев

♦ Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня