Един ден преди изтичането на срока кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проектосъстава на служебния кабинет пред президента Румен Радев и представителите на политическите сили без БСП, които отказаха да участват. 

Министрите от кабинета "Денков-Габриел" на земеделието Кирил Вътев, на образованието Галин Цоков, на транспорта Георги Гвоздейков и на вътрешните работи Калин Стоянов остават и в служебния. "Старал съм се в състава да попаднат експерти и да бъде политически балансирано", каза кандидатът за премиер Главчев преди да представи състава. 

Президентът реши: Изборите ще са 2 в 1


"За първи път провеждам консултации едновременно", каза Радев от своя страна и допълни, че политическата ситуация изисква отговорност. Президентът отбеляза, че не се е месил в състава на служебния кабинет.

Ето ги и имената на предложените министри за служебен кабинет: 

1. Служебен вицепремиер и министър на финансите - Людмила Петкова

Людмила Петкова е безспорен капацитет в областта на финансите, с над 30 години опит в областта на данъчната политика и управлението на публичните финанси, каза Димитър Главчев в президентството при представянето на структурата и състава на проекта на кабинет. По думите на Главчев от 2010 г. Петкова работи в Министерството на финансите, била е директор на дирекция „Данъчна политика“, както и заместник-министър на финансите.

Коя е Людмила Петкова, кандидат за служебен вицепремиер и министър на финансите (БИОГРАФИЯ)

Людмила Петкова
БГНЕС


2. Служебен министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

"Съвсем откровено трябва да кажа, че това ми беше най-трудното решение, колебаех се до вчера, но след като и ръководителят на професионалното ръководство подаде оставка, си мисля, че ще бъде доста голямо предизвикателство за системата и двамата да бъдат извън нея по време на избори", каза Димитър Главчев при представянето в президентството на структурата и състава на проекта на кабинет. Той пирпомни, че е разговарял с представители на бранша и е поканил Калин Стоянов. "Проведох среща с полицейския синдикат, те твърдо застават зад Стоянов, даже казаха, че ще бъдат демотивирани да участват в организацията на изборите, ако  Стоянов, който е извършил толкова много реформи, бъде сменен. Много време отделих, защото това е възлова тема", каза още Главчев.

Кой е Калин Стоянов - кандидат за служебен министър на вътрешните работи (БИОГРАФИЯ)

Калин Стоянов
БГНЕС


3. Служебен министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

„Много добре познат специалист е в областта на социалното дело, той е настоящ директор на Националния осигурителен институт (НОИ)“, каза Главчев при представянето на Иванов като част от проектосъстава на служебния кабинет в президентството.

Кой е Ивайло Иванов, номиниран за служебен министър на труда и социалната политика

Ивайло Иванов
БГНЕС


4. Служебен министър на регионалното развитие - Виолета Коритарова

„Виолета Коритарова е била изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Има дългогодишен опит в системата“, каза Димитър Главчев при представянето ѝ.

Коя е Виолета Коритарова – кандидат за служебен министър на регионалното развитие (Биография)

Виолета Коритарова
МРРБ


5. Служебен министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов

„Атанас Запрянов е завършил военно училище във Велико Търново, добре познат е“, каза Главчев в президентството. По думите му Запрянов е бил военен представител на България във Военния комитет на НАТО, настоящ заместник-министър.

Кой е ген. Атанас Запрянов, кандидат за служебен министър на отбраната

Атанас Запрянов
БГНЕС


6. Служебен министър на външните работи - Ивайло Ценов

Ивайло Ценов 15 години е консул във Виена, с много добри връзки с австрийското правителство, каза Димитър Главчев. "Ръководел съм се от това, тъй като, знаете, това е единствената държава, която е против приемането ни в Шенген и по земя", аргументира избора си Главчев.

Кой е Ивайло Ценов, номиниран за служебен министър на външните работи (БИОГРАФИЯ)

7. Служебен министър на правосъдието - Мария Павлова

Мария Павлова е доказан специалист в областта си, била е заместник-министър на правосъдието, заместник на главния прокурор, каза Главчев в Президентството.

Коя е Мария Павлова, номинирана за служебен министър на правосъдието (БИОГРАФИЯ)

Мария Павлова
БГНЕС


8.Служебен министър на образованието – Галин Цоков

„Галин Циков мисля, че е добре познат на всички“, каза Главчев при представянето му като част от проектосъстава на служебния кабинет в президентството. При разговорите с него ми каза, че предстои оценяване в средното образование и прецених, че една смяна би утежнила процеса по тази оценка, добави той.

Кой е Галин Цоков, канидат за служебен министър на образованието (БИОГРАФИЯ)

Галин Цоков
БГНЕС


9. Служебен министър на здравеопазването - Галя Кондева

При представянето на Кондова като част от проектосъстава на служебния кабинет в президентството Димитър Главчев посочи, че тя е специалист хематолог с опит в мениджмънта и изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечения на хематологични заболявания.

Вижте коя е Галя Кондева - кандидат за служебен министър на здравеопазването (БИОГРАФИЯ)

Галя Кондева
БТА


10. Служебен министър на културата - Найден Тодоров

"Найден Тодоров е много добре познат. Бил е диригент и в Пловдивската опера и филхармония, в Русенската опера и филхармония, от 2017 г. е диригент на Софийската опера и филхармония", каза Димитър Главчев.

Кой е Найден Тодоров, номиниран за министър на културата

Найден Тодоров
БТА


11. Служебен министър на околната среда и водите - Петър Димитров

"В момента Петър Димитров е заместник-министър на околната среда и водите. В продължение на 20 години е специалист в областта на екологията и 20 години работи в Басейнова дирекция "Дунавски район" (БДДР)", каза Димитър Главчев при представянето му.

Кой е Петър Димитров, номиниран за министър на околната среда водите (БИОГРАФИЯ)

Петър Димитров
БТА


12. Служебен министър на земеделието - Кирил Вътев

"Пак се връщам на приемствеността, каза Димитър Главчев в президентството. Главчев посочи, че в момента Вътев е министър на земеделието и е мениджър е с доказан опит в областта.

Кой е Кирил Вътев, кандидат за служебен министър на земеделието (БИОГРАФИЯ)

Кирил Вътев
БГНЕС


13. Служебен министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков

"Георги Гвоздейков e сегашен министър на транспорта. Бил е народен представител, заместник-представител на комисията по транспорта в Народното събрание и настоящ министър. При разговорите с него той ми сподели, че предстои буквално до седмици да се завърши работа по проекта за вагони, които са по договор с „Дойче бан“ и има опасност да не се състои тази сделка. В момента, в който тя се осъществи, ще поканим всички да видите за какво става въпрос. Това са действащи закони на „Дойче бан“. Мисля, че всеки, който е бил в Германия, знае какво е качеството на железопътния състав там", каза Димитър Главчев.

Кой е Георги Гвоздейков – кандидат за служебен министър на транспорта (Биография)

Георги Гвоздейков
БТА


14. Служебен министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

Петко Николов е завършил УНСС, каза Димитър Главчев  при представянето му. Николов е бил председател на Комисията за защита на конкуренцията, на Патентното ведомство, на Агенцията по приватизация, на Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ), допълни Главчев.

Кой е Петко Николов, номиниран за служебен министър на икономиката и индустрията

Петко Николов Патентно ведомство
Патентно ведомство


15. Служебен министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов

Той е доцент по право, с дългогодишен юридически опит, каза Главчев при представянето на Карадимов като част от проектосъстава на служебния кабинет в президентството. В момента е председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Кой е Росен Карадимов, номиниран за служебен министър на иновациите и растежа (БИОГРАФИЯ)

Росен Карадимов
БТА


16. Служебен министър на енергетиката – Владимир Малинов

Владимир Малинов е юрист по образование, към момента е изпълнителен директор и член на управителния съвет на „Булгартрансгаз“ ЕАД, каза Димитър Главчев в президентството.

Владимир Малинов, номиниран за за служебен министър на енергетиката (Биография)

Владимир Малинов
NOVA/Screenshot


17. Служебен министър на електронното управление - Валентин Мундров

Валентин Мундров в момента е зам.-министър на Министерството на електронното управление, директор е бил на дирекция в „Информационно обслужване “, каза Димитър Главчев в президентството. 

Кой е Валентин Мундров, номиниран за служебен министър на електронното управление (БИОГРАФИЯ)

Валентин Мундров
БГНЕС


18. Служебен министър на туризма - Евтим Милошев

Евтим Милошев е доказан експерт и мениджър, каза Димитър Главчев в президентството при представянето на структурата и състава на проекта на кабинет. "Лично го познавам от много години и навсякъде, където е работил, се е справил добре. Мисля, че всички сте свидетели, има и други хора, които го познават добре", допълни Главчев.

Кой е Евтим Милошев, номиниран за служебен министър на туризма (БИОГРАФИЯ)

NOVA


19. Служебен министър на младежта и спорта - Георги Глушков

Глушков е първият българин играл в Националната баскетболна асоциация, от 2011 година е президент на Българска федерация по баскетбол.

Кой е Георги Глушков, номиниран за служебен министър на младежта и спорта (БИОГРАФИЯ)

Георги Глушков
БГНЕС


Президентът обяви, че не мисли по никакъв начин да бави политическия процес. "Моето намерение е каквито и да има промени да бъда уведомен до понеделник, защото във вторник сутринта ще издам три указа", каза той. 


Политически реакции 

След обявяването на номинираните за служебни министри, представителите на ПП-ДБ взеха думата, след което напуснаха залата.

"Искам да коментирам няколко много явни проблема, които виждаме от самото начало. Може би най-високата цел, която трябва да постигне един служебен кабинет, е провеждането на безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативен, той е обида, в опита да се прикрие зависимост на този служебен кабинет", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

Ясни са имената на кандидатите за министри: Политическите реакции след избора на служебен кабинет

Томислав Дончев
заяви, че за разлика от колегите си той няма да коментира състава за кабинет. "Ще му направя политически коментар, когато приключи мандата. Опитът ме е научил, че резултатите от изборите не завидят от министъра на вътрешните работи, а от качеството на политиците", заяви той. Дончев подчерта, че се надява да има честни избори и да се намери формулата, с която да позволи с малко повече мъдрост целият фокус да бъде върху постигнати резултати. 

Йордан Цонев заяви, че те ДПС като партия, която винаги е защитавала държавността и законите се придържат към промените в Конституцията и уважават избора на Главчев. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че това, което се вижда на пръв поглед, е един добре балансиран кабинет с представители, които добре балансират между ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ. "За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ и тя е леко лицемерна", каза той и уточни, че няма как да имат доверие на такъв кабинет, че ще има честни избори. "Имаме златен шанс сега на 9 юни да успеем да обърнем хода на историята. Крайно време е България да има българско правителство, а не евроатлантическо", каза Костадинов. 

Тошко Йорданов заяви, че промените в Конституцията са глупави. "Тази консултация е демонстрация на безсмисленост", каза той. "Съвсем логично е да има съмнения за партийно влияние в този служебен кабинет", коментира Йорданов и допълни, че би казал, че този кабинет е ПП-ДБ, защото с техните гласове Главчев стана председател на Сметната палата. 
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден