От МВР отговориха на критиките - Резултатите от изборите са следствие от доверието на хората към представителите на политическата ни класа
Искам да коментирам няколко много явни проблема, които виждаме от самото начало. Може би най-високата цел, която трябва да постигне един служебен кабинет, е провеждането на безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативен, той е обида и опит да се прикрият зависимости на този служебен кабинет. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков след представянето на новите министри в служебния кабинет на Димитър Главчев.

Кабинетът „Главчев“: Ето кои са номинираните министри за новия служебен кабинет (НА ЖИВО)

"За Калин Стоянов ние казахме, че той не само е ярка политическа фигура, която вече се свързва с ГЕРБ, той е от тези фигури, които са неспособни да имат собствено мнение и доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър показва за нас абсолютна политическа наглост", категоричен е Петков.

"Има и други хора - Валентин Мундров. Той е министърът, който беше подменен в последния момент от Мария Габриел. Той никога не беше обсъждан като потенциален министър. Това за нас показва абсолютно ярко политическо оцветяване на този кабинет. Двамата министри, от които ще зависи провеждането на изборите, са изцяло отговорност на ГЕРБ", посочи съпредседателят на ПП и допълни: "Ние сме не само възмутени, направо сме "взривени" от това предложение".

По думите му служебните кабинети не трябва да са политически балансирани, а политически неутрални.

"Единственият министър, който е член на ПП, е Георги Гвоздейков. Имахме дълъг разговор вчера с него. Уведомих го, че ако реши да остане в този служебен кабинет, той ще бъде изключен от партията", подчерта Петков.

Малко по-късно МВР разпространи позиция по казаното от Кирил Петков и Атанас Атанасов, определено от силовото министерство като "поредни внушения и нападки".

"Активността на гражданите, подаващи сигнали в МВР, показа ръст в доверието към институцията. Говоренето и разпространяването на неистини са опит за омаловажаване на труда на хилядите полицаи, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. По време на избори Министерството на вътрешните работи осигурява преди всичко обществения ред. Организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите", се казва в позицията.

От МВР заявяват още, че резултатите от изборите са следствие от доверието на хората към представителите на политическата ни класа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня