Димитър Главчев има седем дни, за да предложи своя служебен кабинет, след като в събота това му бе възложено от президента Румен Радев. Късно в петък държавният глава обяви председателя на Сметната палата за кандидат за служебен министър-председател.

Повечето партии обаче не приемат положително тази кандидатура и смятат, че Главчев е политически обвързан с ГЕРБ, тъй катое дълги години беше депутат от партията.
 

Румен Радев Димитър Главчев
БГНЕС


Президентът възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство



no Кирил Петков - ПП-ДБ

"Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ, коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" Кирил Петков. И е категоричен, че сега главната задача е да има честни избори.

"Така че следващите двама министри на МВР и на електронното управление ще покажат в каква посока ще се движат, ще има ли много купен вот, дали пак ще бъдат изгорени 400 хиляди гласа на българските граждани. Изборът беше на президента, така че следим внимателно. Сега трябва да се поеме отговорността от премиера. Ние много внимателно ще следим избора на министри в служебния кабинет", добави Петков. 

no Корнелия Нинова - БСП
 

"ПП-ДБ върнаха Борисов на власт, а Радев го бетонира", смята лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Скритата досега сглобка между президента и Борисов вече е явна. Главчев е 200 процента ГЕРБ. Ще прави това, което му нареди Борисов. Изборите няма да са честни. Организираме се да дадем отпор. БСП останахме единствената алтернатива. Всички други се продадоха", посочи още Корнелия Нинова.

no Слави Трифонов - ИТН

"Продължаваме промяната - Демократична България" даде списъка с кандидати за министър-председател на президента, всичките свързани с ГЕРБ", написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Фейсбук.

"Сега ревете от служебния кабинет и обвинявате президента Радев, че е избрал шефа на Сметната палата, Димитър Главчев, за служебен премиер. Ами нали вие, Кириле, дадохте списък от десетина човека, всичките свързани с ГЕРБ на президента? Нали с гласовете на ПП-ДБ, Димитър Главчев зае този пост преди няколко месеца? Защо сега ревеш? Като теглим една черта, излиза простия факт, че ти, Кириле, ти направи най-много през цялата история за Бойко Борисов. Ти не само го изпра, не само го върна във властта, но и промени конституцията така, че сега ГЕРБ да имат служебен кабинет", пише още Слави.

no Костадин Костадинов - Възраждане

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че ПП-ДБ са виновни за политическата ситуация в страната.

„Благодарение на ПП-ДБ ще имаме служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС защото те работят добре заедно, в синхрон. Предложението за възможен кандидат за министър-председател беше на ПП-ДБ, промените в Конституцията, които бяха направени, бяха по тяхна идея, тяхна беше идеята да се включи председателят на Сметната палата. Ние говорихме с тях предварително, предупредихме ги, те ни казаха, че нямаме основание за притеснение, защото се били договорили - щели да ги сменят”, заяви Костадинов.

yes Тома Биков - ГЕРБ

"Няма договорка между Бойко Борисов и президента Румен Радев за кандидат за служебен премиер да бъде посочен Димитър Главчев, за което днес намекват от ПП-ДБ", категоричен беше Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС.

Николай Денков: Димитър Главчев е партийно лице

Биков припомни, че текстовете за промени в Конституцията са били предложени от ПП-ДБ, а ГЕРБ не смята да предлага експерти за служебното правителство.
"Ние не се бъркаме в служебни правителства, защото ние нямаме президент, откакто свърши мандата на господин Плевнeлиев", добави депутатът пред БНР.

„Не мисля, че ще му предлагаме, защото ние влизаме в предизборна кампания и по-скоро ще търсим експерти за кандидати за народни представители“, отговори той на въпроса дали от формацията ще предлагат експерти за служебния кабинет.

yes Румен Христов - СДС

"Димитър Главчев, когото познавам, е един изключително отговорен и принципен човек. Надявам се да свърши съвестно задълженията, които поема и да проведе едни честни избори, които са в полза на всички политически формации", коментира председателят на СДС Румен Христов, чиято партия в момента е в парламентарна коалиция с ГЕРБ.

„Доколкото разбрах от президента, той е единственият, който е приел тази тежка задача. Второ – право на президента е да избере измежду десетте посочени лица, които биха могли да заемат тази позиция, кой ще бъде избраният“, допълни Христов.

Какво каза самият Димитър Главчев
 

Димитър Главчев
Георги Димитров


"Не сме се чували и виждали отдавна с Борисов, когато ме избраха за председател на Сметната палата в Народното събрание", увери кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев, като заяви, че тогава се е видял с всички народни представители.

Счетоводител и бивш председател на парламента: Кой е Димитър Главчев (СНИМКИ)

"Бих се срещал с всеки, с когото имаме да вършим нещо в полза на гражданите. Когато съставя списъка с кандидатите за служебни министри, ще ги представя на политическите сили в Народното събрание. Проследих споровете. Не мога да хвана на споровете къде им е краят. Не мога да кажа дали някой от сегашните министри ще остане на поста си, заяви още Главчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня