Посочения за служебен премиер Димитър Главчев представи номинираните министри за служебния кабинет пред президента Румен Радев и представители на политическите партии. 

Веднага след това последваха и политическите реакции по темата.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че изборът на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи за тях е "не само провокативен, той е обида и опит да се прикрият зависимости на този служебен кабинет". По думите му един служебен кабинет трябва да постигне безпристрастни избори, където купеният вот трябва да бъде ограничен максимално. 

Петков: Изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативен - той е обида

Според съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов "през участието в правителство на Калин Стоянов се осигурява "чадър" над купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС. 

Георги Димитров

Атанасов заяви, че ПП-ДБ нямат никакво доверие на Калин Стоянов, който бе предложен за служебен министър на вътрешните работи, и оттук нататък "ще работят за това да се разкрият всичките зависимости на този човек".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов посочи, че "това, че се провеждат тези консултации означава, че служебното правителство трябва да се ползва с доверието на политическите сили и цялата конструкция изисква търсенето на баланс". 

ПП-ДБ: Възмутени сме от състава на служебното правителство, нямаме доверие на Калин Стоянов

Той заяви, че Стоянов не е министър на периферен за изборите ресор, а е министър, който има пряко отношение към честността на изборите.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС отказа да коментира служебния кабинет, посочвайки, че членове на ГЕРБ в него няма. Ток каза, че ще направи оценка, след като приключи мандатът на този кабинет. И отбеляза, че резултатите от изборите не зависят от вътрешния министър, а от качествата и убедителността на политиците, които се явяват.

БТА

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че кабинетът може да разчита на тяхната подкрепа. 

По думите му правителството има фокус върху двете основни цели на държавата – Шенген и еврозоната.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че на пръв поглед виждат "един добре балансиран кабинет, с представители, които добре балансират между трите управлявали доскоро и все още управляващи формално държавата партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС". 

Според него в кабинета фигурират имена, които в годините назад са били публично свързани и продължават да се свързват както с ГЕРБ, така и ПП-ДБ и ДПС.  

Председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че е "съвсем логично да има съмнения за партийно влияние в служебния кабинет, след промените в Конституцията". Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи пред държавния глава и депутатите състава за служебния кабинет. По думите му "най-голямата вина е точно на тези, които се обидиха и излязоха по време на консултациите - представителите на ПП-ДБ".

БТА


Слави Трифонов същи коментира кандидатите за министри в служебния кабинет. 

Във "Фейсбук" той заяви, че Евтим Милошев може да бъде министър на туризма, както и президент на Галактиката.



Припомняме, че ПП-ДБ напуснаха консултациите, след като Димитър Главчев обяви състава на кабинета, а БСП не участваха в консултациите при президента. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня