Кандидатът за служебен премиер заяви, че не се е чувал и виждал с Бойко Борисов отдавна
Ще се стремим към избори "две в едно", заяви кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев на излизане от президентството, където държавният глава Румен Радев му възложи да предложи състав на служебно правителство.

"Ще търся министри, които са експерти и са равно отдалечени от всички политически сили", подчерта той.

Президентът възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство
 

Димитър Главчев
Георги Димитров


Няма как да съм готов с кабинет при положение, че вчера разбрах за номинацията си, коментират кандидатът за служебн премиер.

"Няма срок за кабинет в конституцията, но и при президента стана въпрос, че разумният срок е една седмица. Ще търся министрите по министерствата, ще търся министри, които са експерти, равноотдалечени от всички политически сили и хора, които не са компрометирани. Имам предвид някои имена, но има разговори, за да не изпаднем в нелепа ситуация. Стартирам отсега разговорите", добави Главчев.

В понеделник той ще подаде заявление да излезе в неплатен отпуск като председател на Съдебната палата. И добави, че с лидера на ГЕРБ няма комуникация отдавна.

"Не сме се чували и виждали отдавна с Борисов, откакто ме избраха за председател на Сметната палата в Народното събрание, когато се видях и с всички народни представители. Бих се срещал с всеки, с когото имаме да вършим нещо в полза на гражданите. Когато съставя списъка с кандидатите за служебни министри, ще ги представя на политическите сили в Народното събрание, отбеляза Главчев. Проследих споровете. Не мога да хвана на споровете къде им е краят. Не мога да кажа дали някой от сегашните министри ще остане на поста си", заяви още Главчев.

Той заяви, че негов приоритет ще бъдат Еврозоната и Шенген.

По-рано, пред президента Румен Радев, Главчев каза, че е напълно наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, заяви той. Ще се видим след седмица, каза Главчев пред държавния глава. "Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство", посочи той.

 

Димитър Главчев
Георги Димитров


Счетоводител и бивш председател на парламента: Кой е Димитър Главчев (СНИМКИ)


"Преди осем месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска, може да отиде и да попита в Сметната палата дали съм проявил някакво пристрастие. Смятам да продължавам в същия дух", каза още Главчев, след като получи мандата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС/БТА