Пари за ремонти на студентски общежития ще има и догодина
Пари за ремонти на студентски общежития ще има и догодина / снимкa: Министерски съвет

И през следващата година правителството ще отпусне пари за ремонти на студентски общежития, съобщи премиерът Сергей Станишев. За тази година парите са близо 50 милиона лева. Станишев и министърът на образованието Даниел Вълчев огледаха как върви ремонтът на блок 20 в Студентски град в София.

126 на брой са всички студентски общежития в страната, 50 000 са техните обитетели. Голяма част от сградите са строени през 50-те и в началото на 80-те години на миналия век. Премиерът обеща всички те да бъдат ремонтирани. Бл. 20, чийто ремонт нагледа Станишев, се обитава от студенти на Химикотехнологичния университет.

„Първо на самата сграда от 34 години не е правен основен ремонт. Сега се прави основен ремонт, започвайки от външните изолации, дограмите, цялостна подмяна на отоплителната система, баните, самите студентски стаи. Строителите обещаха, че ще приключат в срок. Срокът е началото на октомври”, каза министър-председателят.

До края на следващия месец трябва да е готов и законопроектът, чиито текстове ще забраняват реституцията на територията на Студентски град, съобщи пък просветният министър Даниел Вълчев.

„Чисто юридическата сложност идва от там, че в повечето случаи реституционната процедура е приключила. Съветваме се с по-широк кръг юристи, защото това не е безобиден въпрос, ще засегне и много хора”, заяви още Даниел Вълчев.