Пак искат доживотен затвор по делото Луканов
Пак искат доживотен затвор по делото Луканов / netinfo

Прокурорът по делото за убийството на Андрей Луканов поиска съдът да потвърди доживотните присъди на подсъдимите. Утре процесът продължава с пледоарии на защитниците.

Прокурорът Григор Скелин в пледоарията си поиска от съда да потвърди присъдите на подсъдимите, постановени им от първоинстанционния Софийски градски съд.

Подсъдимите за екзекуцията на Луканов Ангел Василев, Георги Георгиев и украинците Александър Русов, Алексей Кичатов получиха на първа инстанция доживотни присъди без право на замяна, а петият подсъдим Юрий Ленев също бе осъден до живот, но с право на замяна.

Според прокуратурата, определението на градския съд е било правилно и законосъобразно, защото от всички събрани доказателствени материали по делото ставало ясно, че именно петимата подсъдими са замисляли, организирали и извършили убийството на бившия премиер Андрей Луканов.

Прокурорът поиска от съда да не взима предвид данните за изтезания на част от подсъдимите, заради които те се отрекоха от показанията си, тъй като били събрани от полицейски орган, който по тогава действащото законодателство нямал право да ги събира.

Процесът ще продължи утре с пледоарии на защитниците на подсъдимите.