Пак фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
Пак фалстарт на делото за атентата на бургаското летище / БГНЕС

Делото за атентата на летище "Сарафово" в Бургас отново не започна в Специализирания съд. Съдебният състав за втори път не успя да даде ход, защото голяма част от пострадалите израелски граждани не бяха редовно призовани за заседанието, съобщава БТА. От прокуратурата посочиха, че продължават да правят опити да ги издирят. Следващото насрочено заседание е на 12 декември.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, току-що кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При нападението бяха ранени 38 души.

Цацаров: Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм

Подсъдими по делото са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан, който е с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Прокуратурата ги обвини задочно и те се издирват от Интерпол.

Вече се знае, че извършителят на терористичния акт Мохамед Хасан Ел Хюсейни е роден на 27 май 1989 г. в Баалбек, Ливан и е притежавал ливанско и френско гражданство. "Ливанската връзка" се допълва от съучастниците му.

Пак фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
netinfo

Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Загиналият терорист също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет.

Внесоха в спецсъда обвинителния акт за терористичния атентат в Сарафово

Целта на атаката е била смъртта на всички туристи, намиращи се в непосредствена близост до епицентъра на взрива и попадащи в зоната на абсолютната смърт. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване с червена бюлетина. До 13 държави са изпратени молби за правна помощ.

За престъплението „тероризъм" е предвидено наказание от 15 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Пак фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
netinfo