Пациенти се жалват в Брюксел от здравния министър
Пациенти се жалват в Брюксел от здравния министър / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националната пациентска организация (НПО) и Българският пациентски форум алармираха с писмо еврокомисаря Кристалина Георгиева и всички български евродепутати как с водената политика от здравния министър д-р Таня Андреева и приетите от правителството краткосрочни мерки за здравеопазването се погазват европейските директиви за подобряване на достъпа на болните до лечение.

"Вместо да вървим напред, ние се връщаме назад, преди 10 ноември 1989 г. Хората умират, без да им се осигури лечение, и то в ХХI век!", каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО, цитиран от "Труд".

Той припомни как преди дни 40-годишен загина от бавна и мъчителна смърт от глад, тъй като държавата и здравната каса не покриват спасителното т.нар. парентерално хранене (чрез специални вливания). Петима българи с пулмонална хипертония пък починаха в последните месеци, защото държавата не покрила лечението им. То може да се купи от болниците, но те пък нямат отпуснати целеви средства за него. Казусът е като със 160-те деца с остра лимфобластна левкемия.

"Има пациенти с рак, които в даден момент стават резистентни към медикамент от комбинираната им терапия и трябва да минат на ново лекарство. Само че с приетите от правителството мерки нови медикаменти ще "влизат" в платения списък веднъж на 2 г. и на пациента му се казва:

"Ти остани жив две години и после ще получиш лечение", допълни Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум и представител на пациентите в надзора на НЗОК. Според него вършеното от министерството и от правителството чрез мерките му е геноцид. Пациентите посочиха, че нито едно от нововъведенията в сектора не е обсъдено с тях, всичко става "на тъмно", "непрозрачно", а властта се капсулира.

Надеждата им била само в здравната комисия и в парламента. И тъй като България орязвала спасението на болните, организациите са подали жалби във ВАС за рестриктивните промени в Наредба №40 и №10, извършени от здравното министерство и по предложения от НЗОК.

"Не може някаква министърка да казва, че след една, две или пет години ще се плаща лечение, съдът трябва да я спре", казаха организациите.

До редакционното приключване на броя не е получен коментар от МЗ, допълва изданието.