Овчаров: Нужни са спешни промени в цялото ръководство на Топлофикация – София
Овчаров: Нужни са спешни промени в цялото ръководство на Топлофикация – София / netinfo

Изпълнителните директори на „Топлофикация-София” се определят от Управителния съвет на дружеството. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по повод искането на кмета на София Бойко Борисов Столичният общински съвет да направи промени в ръководството на софийската „Топлофикация”.

Ако Борисов иска да освободи Георги Рогачев от директорския пост, може да го направи на акционерно събрание, каза още Овчаров.

Той припомни, че на два пъти през последните шест месеца е настоявал Рогачев да бъде сменен, но Столичният общински съвет като мажоритарен собственик на фирмата не е приел това искане.

Според министър Овчаров са нужни спешни и адекватни промени в цялото ръководство на „Топлофикация–София”, не само в Управителния съвет.

Готов съм на всякакви кооперации и колаборации, защото става въпрос за интересите на 400 0000 абонати, които разчитат да имат парно през зимата, каза още Овчаров. Ето как описа той ситуацията в „Топлофикация–София”:

„Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно. А е тъжно по една елементарна причина – става дума за столичната „Топлофикация”, на която разчитат 400 000 потребители и която се намира в разгара на отоплителния сезон.

Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно и състоянието на столичната „Топлофикация”. Искам да ви припомня, че към месец ноември задълженията на „Топлофикация” към „Булгаргаз” са повече от 120 милиона и се увеличават.

Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно, ако не бях искал двукратно през изминалия шестмесечен период освобождаването и на Георги Рогачев и на Георги Ненков – двамата представители на Столична община в борда на директорите, за които многократно казвах, че не може лявата и дясната ръка на Валентин Димитров да променят състоянието на топлофикационното дружество.”

Според Овчаров „Топлофикация” ще се сблъска за пореден път с недоверието на абонатите си и те няма да искат да плащат сметките за парно, което ще постави фирмата в още по-тежка позиция около липсата на ръководство.

Засега Министерство на икономиката и енергетиката няма предложение за това кой да заеме поста изпълнителен директор на столичното парно.