Отстраниха Масларова от социалната комисия, без БСП в комисии
Отстраниха Масларова от социалната комисия, без БСП в комисии / снимка: Sofia Photo Agency
Сергей Станишев
24195
Сергей Станишев
Дискусията в парламента
  • Сергей Станишев
  • Дискусията в парламента

Народните представители отстраниха Емилия Масларова от поста председател на социалната комисия в парламента. Искането за освобождаването на бившия социален министър беше подкрепено от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция. "Против" решението гласуваха "Коалиция за България" и ДПС, а депутатите от РЗС, които от днес са независими, не се включиха в гласуването.

Емилия Масларова беше освободена от поста с мотива, че ръководител на парламентарна комисия не може да продължи работа със свален депутатски имунитет.

Лидерът на левицата Сергей Станишев заяви от парламентарната трибуна, че в знак на протест "Коалиция за България" напуска ръководствата в парламентарните комисии. Веднага след това червените напуснаха и пленарната зала. По-късно Станишев съобщи, че вече са подписани оставките на всички зам.-председатели на парламентарни комисии, излъчени от левицата.

"Всеки път, когато тази коалиция и това мнозинство вземат някакво абсурдно от правна, политическа и човешка гледна точка решение, си мисля, че са достигнали дъното, по-нататък няма накъде, но всеки път хората от ГЕРБ, от Синята коалиция, от преданата "Атака" ме изненадват и показват със своите решения пореден абсурд. Бяхме свидетели на още един фарс, който се разигра в пленарната зала, но ние нямаме намерението да бъдем един лист, който прикрива срамотиите на този парламент и да легитимираме действията на управляващата коалиция", добави още Станишев.

Минути след като Народното събрание реши да отстрани Емилия Масларова от поста председател на парламентарната комисия по труда и социална политика, тя заяви, че напуска социалната комисията. "Аз мога да работя в социалната област, без да съм в тази комисия", допълни Масларова. Бившият социален министър коментира, че е очаквала да получи подкрепата на парламентарната група на БСП, защото имала зад гърба си екип.