"Обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти от началото на войната в Украйна.

Заводите наемат повече работници, които работят на три смени". Това заяви в ексклузивно интервю за NOVA отстраненият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов

Михайлов твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева. “Това са стотици милиони изгубени за българската икономика”, каза оръжейният експерт, който смята, че чрез тези договори България доставя оръжие на Украйна чрез посредници. 

Съдът спря вписването на новото ръководство на „Кинтекс“

“Кинтекс” никога не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки към Украйна”, заяви Михайлов. “Но оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна са същите, които се изнасят от България”, поясни той. 

Александър Михайлов отрече да е развивал паралелно оръжейна дейност с частни фирми, докато е бил директор на “Кинтекс”. Според него освобождаването му от длъжност е свързана с “таен износ на оръжия”.

“Хипотезата, която имам е, че ако се цели тайно да се достави оръжие в Украйна, то едно ново ръководство на “Кинтекс” може да изпълни тази задача”, каза Александър Михайлов.
nova.bg