Отпадна глобата от 10 000 лева за фалшив сигнал на тел. 112
Отпадна глобата от 10 000 лева за фалшив сигнал на тел. 112 / Sofia Photo Agency, архив

И Административният съд в Русе потвърди отпадането на санкция от 10 000 лева за подаване на невярна информация на тел. 112.

Мъж от русенското село Семерджиево се бе оплакал по националния оператор, че е бил пребит от двама полицаи. Според свидетел на случката обаче, ставало дума за неверен сигнал.

Русенският районен съд отмени наказателното постановление на шефа на Второ РУ в дунавския град, с което е била наложена санкцията. Решението бе обжалвано пред Русенски административен съд, но той потвърди отмяната.

Случаят датира от 15 април 2015 г., когато, около 17.00 ч. "пребитият" пасял овцете си в тревна площ между ул. "Новоселско шосе" и футболно игрище в Семерджиево. Свидетел видял как той разговаря с двамата полицаи. Малко след това, жалбоподателят се обадил на тел. 112 и съобщил, че около 17.30 ч. е бил нападнат, блъскан и заплашван с нанасяне на побой от двамата служители на реда, припомня "24 часа".

По повод на този сигнал, на място - в с. Семерджиево, бил изпратен полицейски патрул от Второ РУП към ОД-МВР Русе. Когато пристигнали на място, подалият сигнала обяснил, че не му бил нанасян побой, а само бил блъскан и заплашван. Оказало се, че мъжът е подал невярно съобщение на спешен номер 112. Полицаите се опитали да му дадат акта с наказателно постановление за 10 000 лв., но той отказал връчване.

Според закона, се въвежда забрана за ползването на единен европейски номер 112 не по предназначение, за автоматичното му избиране от електронни устройства и пускане на предварително записани съобщения, както и за предаване на неверни и заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ.

В случая, мъжът е подал невярно съобщение, като в резултат на тези негови действия са мобилизирани служители на МВР. Оказало се обаче, че актът е бил издаден в отсъствието на "пребития", като той не е бил известен, че на 1 юни 2015 г. ще му бъде съставен такъв, което е процесуално нарушение. Именно заради това, санкцията бе отменена от Русенския районен съд.

Новини от Русе