Отново се завихрят скандали около поста директор на Софийската филхармония
Отново се завихрят скандали около поста директор на Софийската филхармония / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отново се завихрят скандали около поста директор на Софийската филхармония
81525
Отново се завихрят скандали около поста директор на Софийската филхармония
  • Отново се завихрят скандали около поста директор на Софийската филхармония

Министерство на културата обяви кандидатите за участие в конкурс за заемане на длъжността „директор" на Софийската филхармония. Сред имената на тримата кандидати - Владимир Джамбазов и Ивайло Христов, се откроява това на Светлина Терзиева-Ангелова. Името на Терзиева нашумя преди три месеца, когато диригентът от филхармонията Илия Михайлов обвини нея и изпълняващия длъжността директор Виктор Стоянов в корупционни схеми.

Името на един от одобрените кандидати в конкурса - Светлина Терзиева-Ангелова беше замесено в корупционна схема, за която разказа диригентът на Софийската филхармония Илия Михайлов, който беше уволнен от институцията.

„Обръч от фирми. Една фирма изкупува билетите на най-евтината възможна цена - 8 лева 600 билета. Тези билета струват 4800 лева. За тези 600 билета се получава държавна субсидия от 25 200 лева. Тоест има една разлика от 20 000 лева. После към тази фирма, или друга, под формата на реклама, пиар услуги, консултации, без да са пуснати държавна поръчка, се връщат 20% от тази сума - едни 5000 лева. Хаосът е пълен с тези неща. Хората са плашени с доноси. Самата г-жа Терзиева, която е човекът на фондацията, плаши с мъжа си, който е заместник градски прокурор на София и се казва Чавдар Ангелов. Тя работи няколко години и беше директор на програма, т.е. директор на един от фондовете, които са „Фортисимо Фамилия", след което беше назначена без никаква причина и прикрепена към Виктор Стоянов, на поста главен мениджър на Софийската филхармония. Тоест фондацията чрез нейни хора превзема Софийската филхармония", разказа Михайлов.

Малко след като Илия Михайлов разказа за корупционните схеми и беше заплашен със съд заради твърденията си от страна на ръководството, Филхармонията напусна още едно знаково име на институцията - диригентът Любка Биаджони.

Биаджони посочи тогава, че причината да си тръгне е присъствието на двама души във Филхармонията - диригентът Максим Ешкенази и мениджърът „Управление на творческата дейност" Светлина Терзиева, която сега ще се бори за поста директор на институцията.