Отнесени покриви и изкоренени дървета след бурята, няма пострадали хора
Отнесени покриви и изкоренени дървета след бурята, няма пострадали хора / Thinkstock/Getty Images

Ураганен вятър вилня тази нощ в страната, като изкорени дървета и отнесе покриви.

В Северозападна България обстановката е най-тежка. Обявено е бедствено положение на територията на Вършец, Берковица и Враца, където много населени места са без ток поради пориви на вятъра от над 20 м/с, съобщава БГНЕС.

Бурята повали десетки стогодишни дървета във Вършец

Във Вършец има отнесени покриви на къщи и изкоренени дървета. В Берковица са потушени и няколко пожара заради запалени комини.

От бурния вятър в село Дрангово, община Кирково, се е срутила къща. Останала е една стая, която двамата обитатели отказват да напуснат. Сигналът е подаден на 112. Кметът на община Кирково преговаря с пострадалите, като им предлага на първо време да бъдат настанени при роднини, но засега те отказват.

Съборени дървета имаше и в София тази нощ. Вятърът е отлепил части от облицовката на столичен мол.

Няма пострадали хора в засегнатите от ураганния вятър през нощта региони, обстановката в София, Варна, Перник и Кърджали постепенно се нормализира. Това информира пресцентърът на МВР.

За последните 12 часа пожарникарите и спасителите от Вършец и Берковица са извършили над 70 спасителни и възстановителни дейности. Създадена е нужната организация за преодоляване на последиците от природното бедствие. Сериозни щети силният вятър е причинил в областите Монтана, Варна, София и Кърджали. Голяма част от съобщенията са за паднали дървета и клони, опасни предмети и паднали покриви.

Най-засегната е територията на област Монтана. Затруднен е достъпът до селата Горна бяла речка и Долна бяла речка. Пожарникари и спасители работят по осигуряването на достъп до двете населени места. В аварийно-възстановителните дейности участват и доброволци от местното формирование. Към момента е разчистено пътното платно през прохода Петрохан.

Към 19 ч. електрозахранването в почти всички населени места на територията на ЧЕЗ е възстановено.

3000 абонати остават без ток.

Служители на ЧЕЗ все още работят за отстраняване на повредите и в последните засегнати селища от област Монтана. Абонати без електрозахранване все още има в общините Берковица, Вършец и Георги Дамяново. Градовете Берковица и Вършец са с възстановено електрозахранване от ранните часове на деня.

Източник: Novanews.bg