Отложиха за днес заседанието на вътрешната комисия
Отложиха за днес заседанието на вътрешната комисия / снимка: БГНЕС
Срещата на вътрешния министър Румен Петков с братя Галеви е нерегламентирана и противоречи на нормативните актове в МВР – това се един от изводите в доклада, изготвен от вътрешната комисия в парламента. Според документа, с който Дарик разполага, специалните разузнавателни средства (СРС), използвани по време на срещата, са унищожени.

Вчера вътрешната комисия в парламента трябваше да разгледа доклада, посветен на производството и разпространението на синтетична дрога у нас, както и на състоянието на МВР. Част от депутатите обаче отложиха заседанието за утре с мотив, че не са запознати с документа.

В доклада е записано, че освен вътрешният министър Румен Петков, среща с дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов е имал и бившият главен секретар на МВР Илия Илиев. В документа се посочва още, че след изказването на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов са се появили основателни съмнения за изтичане на информация от МВР, както и за неефективност в работата със специални разузнавателни средства в министерството.

Според комисията твърдения от подобен род би трябвало да се разследват от прокуратурата. Сред препоръките на депутатите е Политическото ръководство на вътрешното министерство да спазва Закона за МВР. Вчера докладът трябваше да бъде разгледан от депутатите от вътрешната комисия. Заседанието обаче беше отложено за днес с мотива, че част от народните представители от левицата не са се запознали с документа съобщи след края на заседанието председателя на комисията Минчо Спасов.

„На днешното заседание моето предложение беше колегите да започнат дебат по доклада. Те имаха 7-дневен срок, за да се запознаят и да работят по него. С изключение на ръководството, никой друг не прояви интерес към работата по доклада, затова беше работено единствено от тримата зам.-председатели и мен. Представителите на БСП обявиха, че се нуждаят от повече време, за да се запознаят и внесат свои писмени корекции в доклада”, каза Спасов.

Заради нарушенията в документооборота, комисията препоръчва инспектората при Министерски съвет да извърши проверка. След края на проверката МВР да създаде експертна група, която да предложи нормативни промени. По повод на работата на полицията, митницата и ДАНС за противодействие на производство и трафика на дрога, от комисията констатират тревожни практики в работата на МВР, които са довели до понижена разкриваемост и изтичане на класифицирана информация към лица от престъпния свят.