Откриха тялото на детето, изчезнало със семейството си край Винево, търсят дядото
Откриха тялото на детето, изчезнало със семейството си край Винево, търсят дядото / снимка: DarikNews.bg, архив
Димитър Колев, зам.-шеф на Областната противопожарна служба в Хасково
72069
Димитър Колев, зам.-шеф на Областната противопожарна служба в Хасково
  • Димитър Колев, зам.-шеф на Областната противопожарна служба в Хасково

Пети ден продължава издирването на отнесеното от пороите семейство край минералнобанското село Винево. Днес преди обяд бе намерено тялото на третия от изчезналите - 4-годишното момче Мерт.

В нощта срещу 25 април четиричленно семейство изчезна край село Винево, след като придошла вълна отнесе автомобила, с които пътували. Четиримата - двама съпрузи, дъщеря им и внучето им, пътували към Кърджали. Часове след трагедията беше открито тялото на по-възрастната жена - 54-годишната Ресмие Хакиф Рамадан. Вчера беше открито тялото и на дъщерята - 30-годишната Ширин, а днес и на детето.

Засега тялото на 55-годишния Мюмюн Рамадан все още не е открито. Във Винево отново заваля дъжд, което вероятно утре ще затрудни работата на екипите, които продължават издирването, продължава и източването на язовира. Днес петимата водолази от пловдивската служба "Пожарна безопасност и защита на населението" успяха да претърсят много малка част от него, тъй като водата остава мътна, има кални наноси и дъното се претърсва метър по метър с въже, което служи за ориентир, разказа зам.-началникът на Хасковската противопожарна служба Димитър Колев. Той добави още, че издирването е изключително трудно.

„Водолазите го намериха, но е много мътна водата. Хората работят на опипване, имат си начин да работят и при такива условия. Площта за претърсване е много голяма и няма да стане за един или два дни. Претърсването продължава, докато намерим и тялото на последния изчезнал от семейството", заяви Колев.

„След източването на язовира има места с 1.50 м дълбочина, но има и такива с по 6, 7 и т.н. все още. Дъното е неравно и има ями. Въпреки всичко петима водолази работят, както и екипи на пожарната и полицията. Има и куче на планинска спасителна служба, което отново обходи целия район от пропадането на пътя до язовира. Издирването на мъжа продължава, докато намерим тялото му", допълни още той.

Стотици доброволци подпомагаха и днес екипите на пожарна и полиция. Кметът на Винево Фикрет Исса също заяви, че ситуацията в селото е много тежка.

"Метър и половина от язовира са източени и повече не може да се източи, защото има ограничител. Той си има определена норма, до където може да се източи и оттам нататък не може. Този метър и половина източване улеснява работата. Водата от устието се дръпна. Ако не бяхме изпуснали водата, едва ли щяхме да открием нещо. Днес имаше водолази и те много помогнаха. Водата е много мътна, трудно работим", заяви Исса.

„Продължава издирването на мъжа, дядото на детето. На нас ни беше по-трудно детенцето, защото се притеснявахме, че може да е прехвърлено в преливника. Двете жени са погребани, а днес следобед детенцето ще погребем. Сега издирваме дядото. Обстановката е напрегната, тягостна, викове... Кално е навсякъде, трудно работим, с ботуши се движим. Все още не ни е до това какво ще се случва с моста, защото трябва да открием и другото тяло. За моста сигурно ще се предприемат някакви мерки", допълни кметът.

Издирването и на последната жертва от пороя във Винево ще бъде подновено в сряда, като ако тази вечер дъждът не създаде допълнителни затруднения, водолазите ще продължат обхода на язовира.

Други новини от Хасково