Отхвърлиха искането за временна комисия в НС за социалните домове
Отхвърлиха искането за временна комисия в НС за социалните домове / netinfo
Мнозинството отхвърли искането на опозицията в седмичната програма на Народното събрание да бъде включено обсъждането на проекторешение за създаване на временна анкетна комисия, която до проучи състоянието на българските домове за сираци и деца с увреждания.

Искането на опозицията беше в срок от два месеца тази комисия да проучи каква е политиката на социалното министерство и Държавната агенция за закрила на детето в домовете за деца, лишени от родителски грижи, и деца с увреждания. От десницата декларираха, че искането им не е злонамерено, а цели да покаже България такава, каквато е. При посещение в деня в Могилино миналата дами от опозицията констатирали, че той е в прекрасно състояние.

Председателят на парламента Георги Пирински коментира, че има воля за формиране на такава временна комисия, но е необходимо да се създаде общ проект за решение, в който да се прецизира нейният предмет на дейност.

Междувременно парламентът избра Минчо Спасов и Васил Иванов – Лучано от НДСВ за председатели на постоянните комисии съответно по вътрешна сигурност и въпросите на младежта и спорта. Досега те се оглавяваха от Николай Свинаров и Светослав Спасов, които обаче напуснаха жълтите редици.

Отхвърлени бяха предложенията на новата парламентарна група Българска нова демокрация за нейни представители в ръководствата на постоянни комисии.

Междувременно също в кулоарите на парламента лидерът на движение Социалдемократи Николай Камов обяви, че няма да откликне на призива на ръководството на левицата да се съобрази с решението на червените депутати, като гласува срещу вота на недоверие към кабинета. Той отвърна с контрапризив БСП да се разграничи от своите корумпирани представители във властта и да ги накаже.