/ /Getty Images
От „Възраждане“ предлагат Народното събрание да гласува изпращане на хуманитарна помощ за ивицата Газа, съобщиха от формацията.

Проектът на решение за предприемане на мерки във връзка с хуманитарната криза, вследствие на конфликта в ивицата Газа на основание чл. 86 от Конституцията на Република България, беше внесен от народния представител Даниел Проданов.

Решението дава мандат на Министерския съвет на Република България да обсъди и приложи пакет от мерки и действия.

„От „Възраждане“ предлагаме да се окаже хуманитарна помощ на цивилното палестинско население, засегнато от военните действия, съобразно обективните възможности на страната ни. Разбира се, това трябва да стане, съобразявайки се с оперативния механизъм за безопасно изпращане, получаване и съхранение на доставки на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни продукти, чрез кипърската инициатива за морски транспортен хуманитарен коридор, известна като „Амалтея“, или други създадени с тази цел международни инициативи.“, обосновава предложението си Даниел Проданов.

Вече над 40 страни координират помежду си изграждането и функционирането на гореспоменатия морски транспортен коридор,  належащо е нашата държава да заяви и изпълни на практика своята воля за спасяване на максимално голям брой човешки животи в ивицата Газа.

„Хуманитарните действия, които се основават на общочовешки принципи на хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост, имат за цел предоставяне на обща подкрепа, помощ и закрила за хората в държави извън ЕС, които са пострадали от природни или причинени от човека бедствия. Днес в ивицата Газа хиляди деца бедстват беззащитни – нещо, за което неколкократно алармира ООН и редица правителства“, допълва Проданов.

Вчера официални представители на 36 държави и агенции на ООН се събраха в Кипър, за да обсъдят как да ускорят предоставянето на помощ на обсадените палестинци в Газа чрез морски маршрут, открит миналата седмица, предаде Ройтерс.  На срещата присъства Сигрид Кааг, старши координатор на ООН по хуманитарните въпроси и възстановяването на Газа, както и Къртис Рийд, началник на Съвета за национална сигурност на САЩ. Гладът в ивицата Газа става все по-масов и международните институции търсят алтернативни пътища за доставка на помощ, различни от сухопътните маршрути. Липсата на инфраструктура обаче е проблем. Хуманитарна организация, която изпрати помощ от Кипър миналата седмица, направи кей от отломки, а САЩ обявиха планове да създадат плаващ кей.

По силата на споразумение, сключено с Израел, товарите могат да преминават през проверки за сигурност в Кипър от екип, включващ Израел, като по този начин се премахва необходимостта от проверки на крайния пункт, за да се избегне забавяне при доставките на помощи.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Йоана Димитрова/БТА