/ БГНЕС
Новият генерален директор на БНР е Андон Балтаков. Той бе избран от втория път, като получи подкрепата на четирима от петимата членове на СЕМ, но след прегрупиране и компромис.

Решаващите гласове за избирането му бяха на Ивелина Димитрова и на председателката София Владимирова, които първоначално подкрепиха други двама кандидати. Първа излъчената от президента в СЕМ Димитрова призна, че прави компромис, само и само да има титуляр на поста и се отказва от своя избраник Митко Димитров, като залага на Балтаков. Така тя сложи край на тупика с вота за шеф на БНР, а след нея позицията си обърна и София Владимирова, която първия път предпочете Антон Митов.

На журналистически въпрос какво ще стане с избора на нов генерален директор, предвид че бившият шеф на радиото Светослав Костов води дело и оспорва предсрочното му освобождаване, от СЕМ не поискаха да коментират, преди да е излязло съдебното решение. Въпреки това от регулатора продължават да смятат, че решението им е целесъобразно.

"В момента има дело срещу решението на СЕМ, има две инстанции, които следва да се произнесат. Когато стане факт, тогава ще коментираме. СЕМ е уверен, че решението е целесъобрзано. Ще видим какво ще е решението", посочи главният секретар Емилия Станева.

До процедурата за избор на нов шеф на Радиото бяха допуснати общо 6 кандидати - Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

Андон Балтаков е работил преди години в БНР. Завършил е университета "Йейл" и впоследствие работи за Си Ен Ен, Асошиейтед прес и др.

Той получи подкрепата на членовете на СЕМ заради иновативния си подход, но имаше и съмнения, доколко концепцията му за развитие на Радиото може да се реализира на базата на сегашното състояние в БНР.

Във връзка с появила се информация, че новоизбраният шеф на БНР Андон Балтаков няма необходимия трудов стаж, от СЕМ обясниха, че предоставените от него документи отговарят на правилата. Ако някой си е позволил да декларира неверни данни, той носи наказателна отговорност, подчертаха от регулатора. СЕМ обаче няма правомощията да разследва дали документите са верни или не.

СЕМ не избра шеф на БНР от първия път

До конкурса за избор на нов генерален директор на Радиото се стигна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов в средата на октомври миналата година и избра за временно изпълняващ длъжността Антон Митов.

Светослав Костов оглавяваше БНР малко повече от 3 месеца преди да бъде прекратен мандата му заради скандала, който се разрази около спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември.