/ Thinkstockphotos
Следва втори тур - никой от шестимата кандидати не събра мнозинство при първото гласуване
СЕМ не избра шеф на БНР от първия път и се оттегли за час преди втория опит. Никой от кандидатите за генерален директор не събра нужните поне 3 гласа.

По два гласа получиха сегашният и.д. Антон Митов и Андон Балтаков.

Ако и на второто заседание никой от кандидатите не получи мнозинство, ще бъде насрочено ново заседание на регулатора в рамките на деня. Третият опит окаже ли се неуспешен, изборът ще бъде провален и нов шеф на Радиото ще бъде избран след три месеца с нова процедура.


За кандидатурата на Андон Балтаков гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева, докато Ивелина Димитрова заложи на Митко Димитров. Розита Еленова даде глас за за и.д. Антон Митов, а казусът бе решен от вота на председателя на СЕМ София Владимирова, която избра също Антон Митов.

СЕМ избира нов генерален директор на БНР

Владимирова призна, че е била раздвоена между двамата кандидати - Андон Балтаков и Антон Митов.

Бетина Жотева заложи на големия журналистически и мениджърски опит на Андон Балтаков. Според нея неговият анализ е точен и предложените от него мерки са верните.

Според Галина Георгиева Балтаков е показал диалогичност и гъвкавост и изтъкна, че в 21-и век медията трябва да излезе напред. По думите й кандидатът ще се справи, предвид професионалната му биография и опита.

Ивелина Димитрова също похвали задълбочения анализ на Андон Балтаков за състоянието на БНР, но се усъмни, че концепцията му е изпълнима. Затова тя подкрепи кандидатурата на Митко Димитров и подчерта, че той има безценен поглед отвътре и няма да има нужда от дълъг период за навлизане в нещата. Набелязал е и конкретни действия веднага, добави Димитрова.

Розита Еленова подкрепи досегашния изпълняващ длъжността генерален директор Антон Митов. София Владимирова в крайна сметка също го номинира, като изтъкна, че познава добре работата. Тя подкрепи идеите му за развитие на кореспондетските пунктове, жанровия балнас и изчиставнето на профилите на програмите на БНР.

Шестима бяха кандидатите за поста и те бяха изслушани от членовете на медийния регулатор в продължение на два дни. За поста се състезаваха Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

Жотева попита Митов защо в БНР има привилегировани хора

До конкурса за нов шеф се стигна, след като през октомври СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов и избра за временно управляващ медията Антон Митов.
В същото време от два дни вече е в ход съдебното дело, след като Костов оспори предсрочното му освобождаване от поста като незаконно.

Парламентът удължи срока за финансов одит на БНР

Междувременно днес парламентът удължи одита на Сметната палата на БНР, след като той бе поискан от медийната комисия през есента заради натрупаните 4 млн. лв. дефицит при предишното ръководство на обществената медия в лицето на Александър Велев. Той пък отново пожела да оглави БНР, но не успя.