/ DarikNews.bg
СЕМ изслуша първите трима претенденти за БНР
В Българското национално радио има привилегировани хора, констатира членът на СЕМ Бетина Жотева по време на изслушването на временно изпълняващия длъжността генерален директор на БНР Антон Митов.

Днес трима от шестимата кандидати за нов шеф на Радиото, сред които е и Митов, защитиха концепциите си пред Съвета за електронни медии.

Бетина Жотева  попита Митов защо в БНР взимат заплата, хонорари и ДМС-та, предвид, че това създава условия за дисбаланси в заплащането между работещите.

"Цялото напрежение идва от лошото разпределение на средствата, има привилегировани хора. Има хора, за които се допуска да бъдат и водещи, и репортери", упрекна тя.

Митов се съгласи, че такъв проблем има и обеща, че ще инициира дискусия по темата. Той добави, че няма да толерира ДМС-та да се раздават за присъствие в радиото, а само за добре свършена работа.Нещата в радиото са лесни за поправяне, трябва да се възстанови комуникацията между дирекциите, отбеляза Митов. Обеща още, че трябва да се продължат преговорите за по-голяма субсидия, но за 2021 г., Тъй като бюджетът за 2020 г. вече е гласуван. Затова и трябвало да се види как да се реорганизират и преразпределят разходите за тази година.

Тръгна делото на Костов срещу СЕМ, съветът препитва новите кандидати

По време на изслушването Митов подчерта, че програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" трябва да са с различни профили, като последната трябва да е с по-дискусионен характер, както е било преди. Радио "София" пък трябва да е обърнато към проблемите на обикновения човек в столицата, смята той.

БНР изслушване
DarikNews.bg

Според Андон Балтаков, който също е кандидат да оглави Радиото, бъдещето на БНР е в дигитализацията и развитието на приложения за мобилни устройства. Балтаков е работил преди години в БНР. Завършил е университета "Йейл" и впоследствие работи за Си Ен Ен, Асошиейтед прес и др.

Той пък се зарича да привлече младата аудитория, а радиото да работи за увеличаване на собствените си приходи. До 2022 те могат да стигнат 4 млн. годишно, пресметна той. По думите му финансирането на БНР трябва да бъде финансов микс от целеви трансфер от държавния бюджет, функция от БВП или процент от данъчните приходи. Максималните и минималните граници пък ще се запишат в Закона за радиото и телевизията.

Бетина Жотева похвали концепцията и я нарече перфектна, но се усъмни във възможността за нейното приложение, тъй като БНР е като държавна институция. Кога за последно сте имали вземане-даване с държавна администрация, попита тя.

СЕМ допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на БНР

Бе засегнат и въпросът със заплащанията, а Андон Балтаков даде заявка, че ако бъде избран, ще прегледа длъжностните характеристики и как се преценява дали един човек си е свършил работата, или не.

По-рано днес своята концепция представи и Жени Гаджалова.

Другите трима кандидати за поста - Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев, ще бъдат изслушани в СЕМ утре.

Новият директор на БНР ще бъде избран на 22 януари, сряда.