АНТОН МИТОВ
АНТОН МИТОВ / БГНЕС
За организатор е поканена външна фирма
Търговска тайна се оказа бюджетът на Българското национално радио (БНР) за отбелязването на 85-годишния юбилей на 25 януари. Това призна и.д. шефът на държавната медия Антон Митов пред DarikNews.bg.

В същото време става въпрос не за търговска, а за обществена медия, която се издържа от бюджета и данъкоплатците. И те имат право да знаят колко ще им струва пищното отбелязване на годишнината.

Жотева попита Митов защо в БНР има привилегировани хора

За тържеството, по наша информация, са отделени 109 031 лв. с ДДС - това е видно от справката, с копие от която разполага редакцията. Разбивката по пера показва, че за наем на Операта БНР ще похарчи 18 хил. лв. с ДДС. Организирането на спектакъла пък струва 35 468,40 лв., а заснемането на събитието и мултимедията са на стойност от 35 343 лв., отново с ДДС. Тези пари ще отидат за външна фирма, защото такава е поканена за организатор на честването. БНР ще плати и 4800 лв. за 10 броя видео, предназначено за социалните мрежи, аудио клип на стойност 300 лв. и три медийни публикации за 2880 лв. Голямата награда "Сирак Скитник" е на стойност 3600 лв. с ДДС, а в бюджета влизат и други два приза - за радиожурналистика и за радиопредаване, които са по 2400 лв. с ДДС. За четирима души технически персонал пък са заделени 2880 лв. Наградните тела и гравирането им струват пък 600 лв.

Тръгна делото на Костов срещу СЕМ, съветът препитва новите кандидати

Самият Митов обясни пред репортер на DarikNews.bg, че бюджетът за празника все още не е утвърден, а остават само пет дни до тържеството. "Знам какъв може да излезе, но не е утвърден въобще. Искам да го намаля", побърза да се застрахова за размера му Митов. И.д.шефът на БНР отказа да назове примерния бюджет, от който щял да редуцира средства. Затова и не стана ясно с колко иска да го ореже. "Не мога, ще наруша търговска тайна", бе неговото извинение за премълчаването на сумата. Странно е откога парите на данъкоплатците се явяват търговска тайна, но за претендента да остане за постоянно в шефското кресло на "Драган Цанков" очевидно е неудобно да я назове.

Все пак Митов потвърди и нашата информация, че организатор на юбилейното честване на рождения ден на БНР не е БНР, а външна фирма, чието име също бе спестено. Частната компания е била избрана, защото от известно време в радиото нямало организаторски отдел. "Нямам хора, с които да разполагам. Няма хора, които да могат да го организират. Просто се съкрати звеното и няма кой да го организира", оправда решението Антон Митов.

Според пиара на БНР, Албена Мирошникова, която е и ръководител на проекта за 85-ия рожден ден на БНР и раздаването на наградите "Сирак Скитник" бюджетът щял да се изхарчи не само за една вечер в Операта, но и за още културни прояви през следващите дни, свързани с юбилея. От разбивката се вижда, че не е така.

Мирошникова отрече и твърдението, че в концерта няма да участват музикалните и изпълнителски състави на държавното радио, а само външни артисти. Според нея на 25 януари в Операта на сцената ще излязат Детският радиохор, Радиодеца и Биг Бендът на БНР. В същото време на заплати в радиото има още три музикални състава, според сайта на БНР, които очевидно са отрязани от шанса да почетат 85-ия рожден ден на националното радио, в което работят на заплата. Явно рожденият ден на БНР ще мине без Симфоничния оркестър, Оркестъра за народна музика и Смесения хор. Но пък за сметка на това на сцената щяла да излезе много известна попгрупа, която редовно е оглавявала класациите на радиото. Името и хонорара й бяха запазени в тайна. Вероятно този път творческа, а не търговска.

Всичко това се прави в момент, когато тече одит на Сметната палата за разхищения и необосновани харчове от бюджетната организация. Още през септември депутати от медийната комисия поискаха ревизията заради информацията за 4 млн. лв. дефицит, натрупани още от времето на по-предишното ръководство, когато начело беше Александър Велев. И той, и Митов в момента се борят да оглавят радиото за постоянно - първият ще бъде изслушан днес от СЕМ, а вторият мина по реда си вчера.