/ БГНЕС
Шестима са претендентите за поста
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере новият генерален директор на Българското национално радио (БНР) днес.

Точката за избора е първа в дневния ред на заседанието в сряда.

Шестима са претендентите за поста. Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев бяха изслушани от членовете на съвета в последните два дни.

В концепцията си кандидатът за генерален директор на БНР Даниела Манолова акцентира върху неравномерното развитие на програмите в БНР. Даниела Манолова смята, че субсидията за БНР трябва да бъде процент от брутния вътрешен продукт. Тя предлага учредяване на независим експертен орган, който да оценява предложението на Управителния съвет на радиото за бюджета и неговото разпределение.

Въвеждане на годишна атестация на служителите, от която да зависи увеличението на заплатите на всеки от тях - това е едно от предложенията в раздела кадрова политика в концепцията на кандидата за генерален директор на БНР Александър Велев. Сред идеите на Велев са също увеличаване на приходите от реклама, спонсорство и издателска дейност като мярка за справяне с дефицита, реализиране на приходи от реклама в интернет, създаване на нови програми в интернет за привличане на млада аудитория.

Бюджетът на БНР за юбилея - търговска тайна

Програмите на Радиото и музикалните състави са приоритет за кандидата за генерален директор на БНР Митко Димитров. Той заяви, че залага на строга финансова дисциплина, на утвърждаването на "Хоризонт" като информационен лидер и на запазването на "Христо Ботев" като културно-образователна програма. Според него трябва да се намери начин за намаляване на дисбаланса между заплащането в регионалните станции и националните програми на БНР.

Според Жени Гаджалова, бивш главен счетоводител на БНР, адекватното финансиране на обществената медия може да се получи с по-висока субсидия. „Държавната субсидия трябва да гарантира сигурността на БНР. Оставихме радиото 2007 г. с 56 млн. лева държавен бюджет, а от осем години - в момента наблюдавам, че БНР е с бюджет от 42 млн. лева. Не мога да си представя как при положение, че сме оставили 56 млн. лева, през тези 11 години, в които не съм в радиото или не съм била част от този екип, какво е довело до това, че да се стигне до спад на бюджета до такава степен“, каза тя по време на изслушването.

Според Антон Митов, изпълняващ длъжността генерален директор, най-разумното решение за финансиране на обществените медии е чрез част от брутния вътрешен продукт (БВП). Митов каза още, че е необходима финансова регулация за намаляване на дисбалансите във финансирането на отделните програми на БНР, както и на заплатите на служителите. Той бе категоричен, че трябва да продължат преговорите за увеличение на бюджетната субсидия за общественото радио. „Но вече за 2021 година. Не можем да говорим за 2020-а, тъй като тя е дадена и е това, всичко е решено. Трябва радиото да намери начин в рамките на 2020 година с тези пари как да организира разпределението на парите“.

Жотева попита Митов защо в БНР има привилегировани хора

Според Андон Балтаков звученето на програмите трябва да бъде актуализирано, за да бъде разширена аудиторията. Той смята, че за да не бъде радиото зависимо от политически решения, годишната държавна субсидия трябва да стане процент или от брутния вътрешен продукт (БВП), или от данъчните приходи.

До конкурса за избор на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов в средата на октомври миналата година и избра за временно изпълняващ длъжността Антон Митов.

Светослав Костов пък оглави БНР малко повече от 3 месеца преди да се стигне до предсрочното прекратяване на мандата му заради скандала, който се разрази около спирането на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември.
БГНЕС